Hoppa till innehåll

Monsternytt våren 2023

3 maj, 2023

Utställningsvägg, Nordisk Kulturkontakt i Helsingfors våren 2023

Så föddes lilla monster och Stora monster 2001

Mycket monstervatten har flutit under broarna sedan i vintras. Redan i januari började strömvirvlarna snurra. Då medverkade jag via zoom i en upptakt för blivande ”småbarnspedagoger” i Helsingfors. Som en del av sin utbildning för arbete i förskolor skulle de göra workshops för 3-5-åringar utifrån Monster i knipa. Som utgångspunkt för mitt korta framträdande (30–40 min) hade jag tre frågor til studenterna:

Vad är skillnaden mellan barn och vuxna?

«Text + bild = mer än text och bild» Sant? Falskt? Varför?

«Plötsligt knackade någon på dörren!» Vad händer? 

Vid en workshop på Biskops-Arnö 2001 för nordiska barnboksförfattare och illustratörer inspirerade denna korta mening Rakel, Áslaug och mig till Nej, sa lilla monster! Efter 22 år finns totalt tio titlar varav flera kan läsas på 18 olika språk. Men hade inte Stora Monster knackat på lilla monsters dörr en stilla kväll så hade inget av detta skett. Här beskriver Áslaug vårt arbete med böckerna kors och tvärs över Nordatlanten, så som det kom att utvecklas efter vår första träff på en liten Mälarö. Här berättar hon om olika böcker som ingår i serien. Och här länkar hon till nyheter om serien under det senaste året och längre bak i tiden.

Plötsligt mejlade någon från Helsingfors

Den 30 september i fjol kom ett mejl till mig, Áslaug och Rakel från Mikaela Wickström, barnbibliotekarie på Nordisk Kulturkontakt i Helsingfors: 

Jag har alltsedan 2018 ordnat små bilderboksutställningar och bilderbokssatsningar och även jobbat väldigt mycket med barn kring just bilderböcker. Kanske ni hört om det läsfrämjande projektet Den nordiska bokslukaren? Projektets syfte är att bl.a. skapa pedagogiskt material till bilderböcker som nominerats till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris. För tillfället finns det pedagogiskt material på www.bokslukaren.org  till ca 30 nordiska bilderböcker, även till Monster i knipa-boken.”

”Nu kontaktar jag er eftersom jag gärna skulle vilja arbeta med Monster i knipa nästa vår. I mitt arbete med bilderböckerna, samarbetar jag sedan 5 år tillbaka med Helsingfors universitet och linjen för småbarnspedagogik, där första årets studerande får, som en del av sina studier, både läsa boken för barnen, hålla i ett boksamtal samt skapa och dra en workshop kring boken här på biblioteket.”

”I samband med denna satsning kring Monster i knipa, skulle jag gärna vilja skapa en liten utställning med illustrationer ur boken och kanske även några figurer i papp. Vårt ”utställningsutrymme” är ganska litet, väggen är endast 4m bred, men fungerar utmärkt för detta ändamål då samtliga högläsningsstunder och workshops hålls framför väggen. För att göra det hela mera hållbart, så skulle jag gärna efteråt låna ut bilderna till andra bibliotek. (…) Jag skulle gärna arbeta med er bilderbok i mars-april 2023. Därtill skulle det vara väldigt kul om vi kunde ordna en författarträff online för de studerande som en kick-off för arbetet med boken.”

Och så blev det! Nu avslutas utställningen den 9 maj med en monsterfest! Vi som är monstrens upphovspersoner känner oss glada och hedrade på lilla monsters, Stora Monsters och Luddmonsters vägnar. Tack Mikaela Wickström,  Hannah Kaihovirta, blivande småbarnspedagoger på högskolan i Helsinki och Nordisk Kulturkontakt 🙏🏽

Alla tio monsterböcker nu på danska

Under vintern och våren har Vild Maskine Forlag satsat på nya utgåvor av monsterböcker som tagits över från det nedlagda Torgard Forlag. Men inte nog med det. Förlaget har också låtit trycka upp alla resterande titlar i monsterserien på danska. Den färskaste är den allra äldsta monsterboken, Nei! sa lille monster (vars titel har blivit med nutid i Danmark).

Vad jag vet är det bara i Danmark och Sverige som varenda monstertitel finns i lager. I våra länder kan alltså bibliotek komplettera sitt bestånd med splitternya monsterböcker efter hand som de äldre blir sönderlästa. Vilken titel det än handlar om! Att detta sker här och nu i Sverige märks tydligt på försäljningen av min ”backlist” som distribueras genom Stjärndistribution och enkelt kan köpas i digitala bokhandlar som Adlibris och Bokus. Man skulle tro att så gamla böcker som Nej! sa lilla monster och Stora monster gråter inte, de två första i serien, skulle vara ”döda” två decennier efter sina första utgåvor. Inte alls! Det är de som säljer bäst – och näst bäst kommer de näst äldsta böckerna i försäljningsstatistiken. 

Anledning? Det finns nog bara en slutsats att dra: de äldsta böckerna slits ut först samtidigt som efterfrågan är fortsatt hög på biblioteken. Många föräldrar till småbarn har själva fått monsterböcker lästa för sig som barn och vill nu läsa dem för sina barn. Och de barn som fått en bok läst för sig vill få höra fler. Kabusa, frid vare förlagets minne, klassade redan för 7–8 år sedan monsterböckerna som ”klassiker” och beslutade sig för att ge ut de äldsta titlarna från Bonnier Carlsen på nytt i egen regi. Vår förläggare Kerstin Aronson tänkte helt rätt, men tyvärr bröts samarbetet genem konkursen och förlagets nedläggning. År 2018 fick jag köpa ut restupplagan från konkursboet och nu fortsätter alltså försäljningen.

Vårt huvudförlag är Forlagid på Island och där ligger också agenträttigheterna för utlandsutgåvor. (Länken är från 2014; nya böcker och utgåvor har tillkommit sedan dess.) Det har visat sig vara bra för våra små monster som alltså nu finns i 18 länder/språkområden i världen. Senast i Japan där Stora monster numera inte heller gråter.

Våra små monster får uppleva så mycket i olika länder: utställningar och aktiviteter i Reykjavik, Tórshavn och danska bibliotek, workshops i Paris, Sverige, Island, Färöarna, Finland, Åland, Åmål och Madrid, presentationer på bokmässor i Göteborg, Helsingfors, Madrid, Paris, Förenade Arabemiraten, Peking m.m., utdelning av det nordiska barnlitteraturpriset i Oslo (två gånger nominerade), författarturné med monstersånger på Grönland, teaterpjäser på barnens nationalscen i Reykjavik, i raststugor på vandringsleder i Norge och dockteater på Färöarna – och massvis av enskilda författarbesök i skolor och förskolor i Sverige, Island och Färöarna.

Så klart att böckerna lever!

Adele Lærum Duus har haft stor framgång med sin frilutspjäs Monsterbesøk på nynorsk

Och än har monstren inte tröttnat. Nu planerar vi en elfte bok i serien!

From → Presentationer

Kommentera

Lämna en kommentar