Hoppa till innehåll

Dags att vakna ur törnrosasömnen

12 mars, 2024

Ett helt intensivt år har gått sedan jag skrev om fjolårets Slangbella. Det har inte funnits tid att sköta hemsidan och även om mycket hade kunnat berättas om författarskapet och hur monsterböckerna sprider sig över världen så har jag inte haft ro att sätta mig och blogga.

Jag hade kunnat berätta massor av deras äventyr i Japan och på norska vandringsleder, om den kommande nya utgivningen i Estland, mina egna trevliga monsterbesök i förskoleklasser och författarbesök på mellan- och högstadier i Norduppland. Eller om den underbart kreativa månaden på Östersjöns Författar- och översättarcentrum (Baltic Centre) i Visby i höstas. Men varje inlägg här tar lång tid och prioriteringen har oftast blivit korta notiser på Facebook.

Men nu är det vår, och nu är nästa slangbella på gång. Dags att vakna ur törnrosasömnen i bloggstugan!

 
 
PRESSMEDDELANDE 2024-03-12
Slangbellan 2023 – här är de nominerade!Till Bults debutantpris Slangbellan för bästa debut inom kategorin barn- och ungdomslitteratur 2022, har juryn valt att nominera Dödsramsan av Max Byström Beydogan, Bror av Alex Khourie och Kuben av Nils Lundkvist.

Juryns motiveringar

Dödsramsan av Max Byström Beydogan: Med skicklig hand väver Max Byström Beydogan samman starka teman som berör med en hisnande berättelse där de döda spelar en central roll. Sorg blandas med humor och som läsare dras du med i ett äventyr. Dödsramsan lyckas göra något uppfriskande och överraskande nytt av den traditionella spökhistorien. 

Bror av Alex Khourie (pseudonym): Alex Khourie öppnar dörren till en verklighet som är mörk och saknar framtidstro. Bror skildrar barndomsgänget i orten där vänskap och familjeband byts ut mot gänglojalitet och drömmen om snabba pengar, status och makt. Språket är pricksäkert och får ungdomarna att kännas levande och trovärdiga. 

Kuben av Nils Lundkvist: Kuben är en framtidsskildring om diktatur och frihet, men också om vänskap och starka familjeband. Nils Lundkvist låter karaktärerna få utrymme att växa fram och gripa tag om läsaren. Genom fina gestaltningar görs miljön levande och stämningsfull samtidigt som spänningen hela tiden håller läsaren i sitt grepp. 
 
Prisutdelning
Priset består av en slangbella handtäljd av Kalle Güettler, ett diplom gjort av Martina Lundgren och en prissumma på 30 000 kronor. I år firar priset 25 år och delas ut under extra festliga former i samband med barnboksfestivalen Litteralund. Tid och plats: Tisdag 16 april kl 15.45 på Lunds konsthall, Mårtenstorget 3 i Lund.
 
Slangbellan
Debutantpriset Slangbellan initierades 1998 av sektionen för barn- och ungdomslitteratur, Bult, i Sveriges Författarförbund och på initiativ av Helena Dahlbäck. Avsikten med priset är att lyfta fram debutanter och stimulera till fortsatt författarskap. Priset är också ett sätt för oss i Bult att hålla oss informerade om vad som händer inom yrkeskåren. Samtidigt som vi får tillfälle att lyfta fram sådant som saknas. Fördelen med att just vi delar ut ett pris är att vi inte behöver ta marknadsmässiga hänsyn utan helt kan koncentrera oss på sådant som kvalitet, förnyelse och innehåll. De nominerade utses av en jury, och hela Bults styrelse väljer vinnaren. 

Mer information
För mer information om Slangbellan och prisutdelningen, kontakta Per Berg, 070-478 39 45.
För mer information om de nominerade författarna hänvisar vi till förlagen: 

Dödsramsan av Max Byström Beydogan, Natur & Kultur
Bror, Alex Khourie, Rabén & Sjögren
Kuben, Nils Lundkvist, Bonnier Carlsen
 

Nu ska pristagarens namn och bokens titel brännas in. Haha, nyfiken? Jag tiger som muren. Vänta till prisceremonin på Litteralund den 16 april, då avslöjas hemligheten. Och då ska ännu ett skott avlossas mot stjärnorna av världens tjugosjätte Slangbellepristagare – Max, Alex eller NIls! Och vi ska fira att den tjugofemte Slangbellan delades ut 2023.

När namn och titel har bränts in ska årets bella rustas med dubbla ventilgummin och läderlapp. Sedan blir det provskott!

From → Presentationer

Kommentera

Lämna en kommentar