Sveriges Författarförbund, pressmeddelande 17 mars:
”Till debutantpriset Slangbellan, för bästa debut inom kategorin barn- och ungdomslitteratur 2020, har juryn valt att nominera Seluah Alsaati, Mitch Fredriksson och Elin Hägg.”

Jag har nu snidat och putsat årets bella och ska strax sätta mig med penna och gasbrännare för att fylla i texten som ska stå där. Nyfiken? Haha, jag tiger som alltid som muren ända fram till prisutdelningen. Så här presenteras i alla fall de nominerade av juryn i BULT, sektionen för barn- och ungdomslitteratur i Sveriges Författarförbund:
”

Inte din baby av Seluah Alsaati (Natur & Kultur)
”Inte din baby är en mörk berättelse om att som ung tjej befinna sig i en destruktiv relation där kärleken får stå tillbaka för svartsjuka, kontrollbehov och manipulation. Men det är också en ljus berättelse om systerskap och att hitta tillbaka till sig själv. Med en rapp, humoristisk och nydanande prosa lyckas Seluah Alsaati ge liv och röst åt bokens unga huvudperson, Samira. Det är en imponerande debut som inte lämnar någon oberörd.”

Fail av Mitch Fredriksson (Rabén & Sjögren)
”Fail är en imponerande debutroman om maktkamp och utsatthet. Med andan i halsen får vi följa Kattis urspårade agenda där viljan att hämnas blir starkare än något annat. Vi dras in i en värld utan förlåtelse eller ursäkter. Mitch Fredriksson har ett språk som rinner och väller fram över sidorna. Han har skapat en karaktär som berör och upprör och som är svår att skaka av sig.

Dömda kvinnor av Elin Hägg (Opal förlag)
”Hägg slår i Dömda kvinnor fast: alla tider har varit oerhört svåra, särskilt för kvinnor. Här finns inga ljuspunkter men gott om intressanta och fasaväckande historier.
Dömda kvinnor handlar om rättsväsendet och domar. Det kan tyckas krångligt och snårigt, men Hägg berättar historierna med lätt hand, om barnamord och spionage, men också om utsattheten som kvinnor genom historien fått utstå för att de velat bestämma själva över sina egna kroppar och liv. Hägg är etnolog, hon gör både bilder och text, och texten blir aldrig tillrättalagd. Istället är tilltalet respektfullt, för Hägg litar på att barnen klarar av de jobbiga delarna.
Prisutdelning
Priset – en handtäljd slangbella av Kalle Güettler, ett diplom av Jenny Lucander och 30 000 kronor –delas ut den 19 maj 2021 på barnboksfestivalen Litteralund.
Jury
Juryn har bestått av Pär Sahlin, Eva Salqvist och Elisabeth Östnäs. Bults styrelse utser vinnaren.
”

Detta blir den 23:e Slangbellan i obruten ordning. De flesta av dem som har fått författarnas eget debutantpris har fortsatt sitt skrivande och är numera professionella författare. Läs mer om prisets historia här.

Pappers 100 år / kamp, konflikt, kultur av Roland Åman (huvudförfattare) m.fl. är titeln på den tunga hundraårshistorik som LO-förbundet Pappers tog fram till sitt jubileum 2020 och som jag recenserade i Norrtelje Tidning i december i fjol. Nu har recensionen återpublicerats i Pappers avdelning 68:s medlemstidning Pappersmagasinet. Det är en ovanlig facklig tidskrift på så vis att den har en bred samhälls- och kulturinramning kring de fackliga ämnena.
Utan avdelning 68:s innovative ordförande Aleksandar Srndovic skulle Pappersmagasinet inte ha denna höga kvalitet. Förutom att redigera och formge tidningen har han en unik förmåga att dra till sig goda skribenter och hans ledare i varje nytt nummer har verkligt sting. Den som framför allt gör en stor, ideell insats med kulturartiklar är den tidigare ordföranden i Hamnklubben och vice ordföranden i föreningen, Roger Berglund. I årets första nummer står han förutom min recension bakom en artikel om avdelningens konst. Denna gång med ett reportage om konstnären Pontus Ljungberg (son till konstnären Sven Ljungberg). Roger skriver också om 1 majmärkets historia och gamla vykort från Hallstavik med skolan från 2016 som motiv. Den som ritades av den kände industriarkitekten Folke Bensow (mest känd för ”Strykjärnet” i Norrköping). Hallsta skola, som en gång i tiden fick omdömet ”Sveriges vackraste skola”, var min arbetsplats 1997-2014. På flygbilden är det den långa byggnaden till vänster.


Hallstavik fanns inte som samhälle när Holmen började bygga ett av Europas modernaste pappersbruk här 2015. På den tiden Bestod Hallsta av några bondgårdar, en ångsåg och en enkel hamn som låg vid slutet på en industrijärnväg från Skebobruk (med smalspårig fortsättning ända till Östra Station i Stockholm). Pappersavdelningens egen 100-årshistorik, i vilken jag har skrivit om de senaste 25 åren på uppdrag av fackföreningen (En fackförening, ett samhälle, en fabrik) berättar bland annat om detta och hur allt började på den gamla hårda tiden kring första världskriget och ryska revolutionen.

Min och Rakel Helmsdals medförfattare och illustratör Áslaug Jónsdóttir har liksom vi alla länge sörjt över att inte kunna träffa våra läsare öga mot öga. Nu har Áslaug genomfört sitt första ”digitala författarbesök” i form av en streamad uppläsning. Det är i en underlig, ny värld vi försöker upprätthålla våra författarskap. Själv hade jag valts ut att medverka i 2020 års upplaga av projektet ”Möt en bilderboksskapare” (Författarcentrum Öst) med besök på förskolor. Jag har varit med flera år tidigare och det har alltid varit lika roligt och inspirerande att träffa, leka, läsa, berätta, spela och sjunga ihop med barn från tre, fyra års ålder till sex. Och deras engagerade förskolepedagoger förstås!
I fjol var jag tvungen att av smittskyddsskäl tacka nej till alla författarbesök. Men i april i vår 2021 har jag bokats för ett par ”digitala förskolebesök” i Eskilstuna. Om det blir möjligt att göra om dem till fysiska möten med barn och personal så föredrar jag det, men annars ska det bli spännande att pröva på något liknande det som Áslaug nu har gjort. Naturligtvis i samplanering med pedagogerna i Eskilstuna.
Men helst av allt vill jag få mitt vaccin fort som tusan så att jag hinner få antikroppar och kan sätta mig i bilen och rulla över till Eskilstuna den 29 april. Inget går upp emot att få vimla direkt med barnen i deras egen miljö! Det tycker också lilla monster, Stora Monster, Banditen Bak, Krok O’Deal, lilla Damm, Maja Mullvad, Tjurkalven och näktergalen, Medio den halva kycklingen och ”jag” som älskar Baklava. (Sagofigurerna i mina och mina vänners bilderböcker.)


Måtte 2001 bli friskare, enklare, kärleksfullare och tryggare än 2020. Måtte vi kunna umgås närmare varandra än 2 meter, hosta och nysa utan att frysa till is av skräck för att lusa ner luften med virus-aerosoler. Måtte vi kunna bränna våra munskydd och gnugga näsor med vem som helst! Måtte vi kunna resa till våra grannländer utan krångel. Måtte nästa nyår infalla utan en enda restriktion.
Måtte FHM kunna ta semester i sommar.
Och måtte klimatförsämringen bromsas in. Men det hänger på oss att se till den saken. Ingen vid makten kommer att fixa det utan våra påtryckningar och goda exempel.
Amen.