Hoppa till innehåll

Bellan klar! Vem får den? Och när?

Baksida anonym 1 low.jpg

Priset för bästa barn- eller ungdomsboksdebut 2019 har nu pristagarens namn och bokens titel inbrända på framsidan. Dubbla ventilgummin, läderlapp och en silverne Kvick därtill. Men som smittoläget och Folkhälsomyndighetens rekommendationer nu utvecklas, är det osäkert ifall prisutdelningen kan bli av som tänkt i vår. Information om hur det blir kommer säkert snart. Tills vidare kan jag i alla fall visa baksidan av bellan.

Varför bara baksidan? Haha, försök inte! Framsidan är förstås hemlig fram till själva utdelningen. Vad skulle det annars tjäna till att nominera tre och avslöja vinnaren vid prisutdelningen?

De nominerade är som tidigare meddelats:

Anna Hörnell för ungdomsromanen I Kalifornien skälver jorden (Vox by Opal)

9789188665157_200x_i-kalifornien-skalver-jorden_haftad.jpeg

Jens Mattsson och Jenny Lucander för bilderboken  Vi är lajon! (Natur & Kultur)

vi-ar-lajon.jpg

Christoffer Rönnbäck, Ebba Svennung o h Annika Huett för fackboken Historieresan (Alfabeta)

9789150119923_200x_historieresan-en-krokig-berattelse-om-sverige-under-1000-ar.jpeg

Juryn lär ha haft en minst sagt knepig uppgift att välja ut en vinnare när det har stått mellan tre väldigt olika böcker vad gäller målgrupp, ålder och genre. Jag är glad att jag slipper ta ställning mellan dem och har fått sitta i lugn och ro och bara snida  … 

Baksida anonym 2 low.jpg

Tre nominerade till Slangbellan 2019

Bellan putsad före tillverkn. low

Slangbellan 2019, tillskuren och putsad med tillbehör före sluttillverkningen. Trädslag: Hassel från Nygärdesvägen i Kåtorpsskogen, Häverö, februari 2020. Vem ska få den??? Nu är nomineringarna offentliga. Själv har jag för första gången på alla år sedan priset instiftades 1998 inte möjlighet att delta vid prisutdelningen som för andra året i rad äger rum i eminenta LUND. Men nu gör jag klart bellan och överlämnar den till BULT:s styrelse för”sluthantering” på plats den 20 april kl 18.00 i Lunds Stadsbibliotek.

Mina varma gratulationer till de tre nominerade debutanterna Anna Hörnell, Jens Mattson och Christoffer Rönnbäck / Ebba Svennung!

Pressmeddelande den 6 mars 2020

BULT – barn- och ungdomslitterära sektionen i Sveriges Författarförbund

Slangbellan 2019  – här är de nominerade!

Till BULT:s debutantpris Slangbellan, för bästa debut inom kategorin barn- och ungdomslitteratur 2019, har juryn valt att nominera Anna HörnellJens MattssonChristoffer Rönnbäck och Ebba Svennung! Priset delas ut den 20 april på barnboksfestivalen Litteralund i Lund.

Juryns motiveringar

I Kalifornien skälver jorden av Anna Hörnell, Vox by Opal

I Kalifornien skälver jorden, både på ytan och på djupet. Det finns en spricka som rör sig mellan hemlandet Sverige och USA, mellan fest och allvar,  mellan att vara barn och vuxen samt de konsekvenser man måste leva med. Med ett pricksäkert och målande språk skriver Anna Hörnell fram mångbottnade karaktärer och relationer.
Vi är lajon av Jens Mattson, Natur & Kultur

Vi är Lajon är en finstämd berättelse om två bröder, som i leken tar sig fram så som lajon gör. Men när den ena brodern blir sjuk, måste leken förändras. Det blir ett äventyr som filosofiskt fortsätter förbi sjukdom och död, som aldrig tappar hoppet eller barnets perspektiv. Jens Mattsons text förmedlar fantasifullt en historia till barnet och en annan till den vuxna läsaren.
Historieresan av Christoffer Rönnbäck och Ebba Svennung, Alfabeta

Historieresan är något så unikt som en faktabok, från vikingatiden till nittiotalet, som levandegör och roar på samma gång. Christoffer Rönnbäck och Ebba Svennung fokuserar inte på kungalängder – här är det istället händelser som blir milstolpar och startskott. Boken är sprudlande och full av viktiga detaljer som ofta saknas i tidigare historieböcker.

Prisutdelning

Priset delas ut 20 april på barnboksfestivalen Litteralund. Vinnaren tillkännages vid en ceremoni på Lunds stadsbibliotek, Sankt Petri kyrkogata 6, kl 18 (mingel från kl 17.30). Då blir det också samtal med de tre nominerade och uppläsningar ur deras böcker.

Varmt välkomna önskar,

Malin Eriksson, Eva Salqvist och Elisabeth Östnäs (Slangbellans jury)

Om Slangbellan

Debutantpriset Slangbellan initierades 1998 av Sektionen för barn- och ungdomslitteratur i Sveriges Författarförbund på initiativ av Helena Dahlbäck. Avsikten med priset är att lyfta fram debutanter och stimulera till fortsatt författarskap. Priset är också ett sätt för oss att hålla oss informerade om det som händer inom vår yrkeskår. Samtidigt får vi tillfälle att lyfta fram sådant vi saknar. Fördelen med att just vi delar ut ett pris är att vi inte behöver ta marknadsmässiga hänsyn utan helt kan koncentrera oss på sådant som kvalitet, förnyelse och innehåll. De nominerade utses av en jury, och hela BULT:s styrelse väljer vinnaren. Priset består av en handtäljd slangbella av Kalle Güettler, ett diplom av Boel Werner och 30 000 kronor.

Mer information

För mer information om Slangbellan och prisutdelningen, kontakta Malin Eriksson.
För mer information om författarna hänvisar vi till förlagen.

 

Sveriges Författarförbund har, sedan 1893, arbetat med ekonomiska, juridiska och sociala frågor som rör det litterära yrkesutövandet. För närvarande har förbundet drygt 3 000 medlemmar. Författarförbundets uppgift är att tillvarata och bevaka medlemmarnas ekonomiska och ideella intressen, men också att erbjuda en plattform för brett och internationellt utbyte av erfarenheter mellan författare och översättare. Målet är en stark och sammanhållen yrkesgrupp som tillsammans kan arbeta för att stärka författarnas och översättarnas rättigheter.

Sveriges Författarförbund

Box 3157
103 63 Stockholm
Sverige

Webbplats: www.forfattarforbundet.se
E-post: info@forfattarforbundet.se
Tel +46-8-545 132 00
Org.nr 802004-7687 

 

Sagan om den lilla, lilla … skolbibliotekarien

Sagan om den lilla, lilla gumman har vi väl alla lyssnat på och bläddrat i som små, ljudat oss igenom när vi lärt oss den magiska konsten – eller själva läst högt för små barn senare i livet. Den är från 1897 (Elsa Beskows debut).

År 2020 är den lilla, lilla gumman och hennes katt sedan många år i himlen. Men i Opsis Barnkultur nr 1 kan vi nu läsa Sagan om den lilla, lilla skolbibliotekarien. Läs den gärna högt för stora, stora skolpolitker 😉

Sagan om den lilla, lilla …

Kampanjen för att rusta biblioteken börjar IDAG

Idag den 3 mars 2020 fyras startskottet av för Författarförbundets m.fl. kampanj för att rusta de offentliga biblioteken, stoppa nedläggningarna, privatiseringarna och försöken att styra bibliotekens inköp / programverksamhet politiskt (läs: SD).

Författarförbundets ordförande Grethe Rottböll och styrelsemedlem Per Wirtén formulerar målen för kampanjen i Expressen.

Citat ur artikeln:

”Det utvecklas nu en strid på många fronter om bibliotekens framtid – i värsta fall om deras överlevnad. Läget börjar bli allvarligt. Det räcker inte att bara försvara enskilda bibliotek mot nedläggningshot, de behöver dessutom utvecklas för att kunna möta samhällsutvecklingen: globaliseringen, migrationen, bildningsbehoven.

Därför drar Sveriges Författarförbund i dag i gång arbetet ’Rusta biblioteken för det demokratiska uppdraget’. Alla behöver förstå att det finns en biblioteksfråga, att inget längre är givet och att folkbiblioteken har fiender.”

Mycket bra! Och mycket mer än så i artikeln. Det finns stor anledning att återkomma om kampanjen framöver.

Sverige: NU KÖR VI!

Höstens glada författarnyhet i åminnelse

Pappersmag. 1, 2020 omslag low.jpg

Jag hade inte på länge tänkt på det, men när jag igår öppnade årets första nummer av Pappersmagasinet så studsade minnet upp ur tidningen. PM är organ för Pappers avdelning 68 i Hallstavik, fackföreningen jag har och har haft så mycket att göra med de senaste åtta åren. Det var en stor ära att få hela fackförbundet Pappers kullturpris för icke medlemmar. Påminnelsen värmer gott i vårvintern.

Tack Roger Berglund, Aleksandar Srndovic, Conny Svensson, Pontus Georgsson och alla fackliga kämpar som också värderar kulturen. I köket kan jag nu varje dag föra ett litet samtal om samhällets tillstånd med den helgjutna Cellulosaarbetaren som jag hälsade på för första gången i bilden nedan. 

Pappersmag. om priset i nr 1, 2020 low.jpg

Idag kom Opsis Barnkultur i brevlådan. Och här kommer som utlovat åtta obeskurna intervjuer

Opsis omslag nr 1, 2020 low.jpg

Ett fullmatat första nummer av Opsis för i år är nu ute. Huvudtemat är som sagt skolbibliotek, gestaltat i mitt åttasidiga reportage. Men i Opsis finns också artiklar om förskolebibliotek i Lund och om Malmö stads satsning på folkbiblioteken.

Här kommer nu som utlovat alla mina åtta intervjuer i obeskuret skick, samtliga godkända av de intervjuade personerna. Jag är övertygad om att den som läser dem kommer att kunna lägga samma pussel som jag och se samma helhetsbild av läget.

Åtta obeskurna intervjuer till Opsis Barnkultur 

Opsis Barnkultur nr 1 är ute – med mitt reportage om skolbibliotek

Skärmavbild 2020-02-24 kl. 21.22.02.png

I årets första nummer av Opsis Barnkultur https://opsisbarnkultur.se har jag en artikel på åtta sidor om läget för skolbiblioteken i landet. Min utgångspunkt är inte en invandrartät förort till någon stor stad utan en mindre bruksort i glesbygd. Men problemen är snarlika – liksom lösningarna. I mitt reportage intervjuar jag tre personer som belyser skolbiblioteksproblematiken ur olika synvinklar, men under min research hann jag intervjua totalt åtta viktiga personer på olika nivåer och i olika roller som alla har intressant input. Samtliga dessa intervjuer kommer jag till helgen att lägga ut i obeskuren form på denna webbsida. 

Jag har sökt efter grundbulten som måste lossas om skolbiblioteken ska kunna säkras och utvecklas. Jag tror att jag har funnit den. Den som läser reportaget i Opsis Barnkultur, och fördjupar det med de åtta fullständiga intervjuer som jag publicerar till helgen,  kommer att finna pusselbitar som leder till min slutsats.

Grundbulten

Grundbulten.jpg   NT om kommunalt underskott.jpg

En bokstavlig grundbult används vid byggen, till exempel för att fästa en pelare eller en maskin. Metaforen grundbult är saken som allt står och faller med. Skolbibliotekens grundbult är både bokstavlig och metaforisk.

Vad är då skolbibliotekens bokstavliga grundbult? Skolbibliotekens huvudmän! Inte lärarna. Inte rektorerna. Inte de på golven utan de som sitter högre upp. Besluten om varje enskilt skolbiblioteks budget och bemanning kan inte läggas på enskilda rektorer. Knappast heller på enskilda kommuner. Det måste till en statlig styrning med normer för lokaler, medier och – framför allt – bemanning. Därmed måste staten även stå för grundkostnaden.

Vad är då skolbibliotekens metaforiska grundbult? Synen på dem som en rörlig resurs kontra en fast del i skolväsendets infrastruktur. Den nuvarande skollagen utgår från båda kriterierna samtidigt – och det är ohållbart. En rektor drar lätt ner på sitt skolbibliotek när hen eller förvaltningsledningen prioriterar andra rörliga resurser. Så försvann den infrastrukturen! Förvaltningschefen stryker å sin sida centrala satsningar på skolbibliotek när nämnden kräver besparingar. Och politikerna tvingas spara överallt när kommunens ekonomi utarmas.

Staten är hela grundbulten. På med muttern, Riksdagen! NU!