Skip to content

… Och så en blogrecension

Bokbloggen Romeoandjuliets recension om Monster i knipa iär också väldigt positiv, och även de andra monsterböckerna får beröm: ”Det jag nog gillar mest med böckerna om Stora Monster och Lilla Monster är hur känslorna porträtteras, att det känns ärligt och igenkännande.”

Jag är glad för att Carolina Edwinzon som driver bloggen har uppfattat och uppskattat det här: ”Det står aldrig varför hon inte har något hem och jag tycker att det är ett väldigt smart drag för då kan man dra de paralleller man vill eller har erfarenhet av. Som vuxen läsare kanske jag drar paralleller som ett barn inte drar och genom att inte uttryckligen säga varför Luddmonstret måste hitta ett nytt hem så kan man göra boken till det man behöver just då.”

Just så.

Fin recension i Norrtelje Tidning

600

Bild © Áslaug Jónsdóttir

Monster i knipa (Opal Förlag) fick igår en mycket fin recension i Norrtelje Tidning (Mittmedia) av kulturredaktören Margaretha Levin Blekastad. Det var roligt att se hur hon har uppfattat mångsidigheten i berättelsen på samma sätt som vi vi själva. Inte ens vi författare vet ju vad som har hänt Luddmonsters hem. Alltså varför Luddmonster inte kan gå hem. Är det så att hennes hem är förstört rent fysiskt? Eller är det Luddmonster som inte kan gå hem? 

Nobody knows the trouble I’ve seen …

OBS: Jag har förstått att alla inte kan läsa recensionen genom att följa länken ovan. Det verkar som om det kräver en prenumeration (vilket jag själv har). Alltså lägger jag in texten direkt här (bilderna kom inte med). 

Prisbelönta Monster i knipa: ”En berättelse med ett stort, varmt hjärta”

Recension: Bilderboken Monster i knipa fick nyligen Islands litteraturpris. En berättelse där de små monstren visar upp stora doser medmänsklig värme.

Stora monster har tänkt leka med lilla monster. Men när han kommer dit är Luddmonster redan där. Lilla monster har inte tid att leka, han måste ta hand om Luddmonster. Stora monster undrar när Luddmonster ska gå hem. Svaret är: Aldrig. Luddmonster har inget hem längre.

Nya Monster i knipa, som nyligen fick Islands litteraturpris i barnbokskategorin, är den nionde bilderboken i serien, som skapas av trion Kalle Güettler, Häverö, Rakel Helmsdal, Färöarna och Áslaug Jónsdóttir, Island.

Mycket är sig likt i den monstervärld de byggt upp sedan debutboken 2004, med sina drastiskt tecknade bilder och berättelser som kretsar kring teman som vänskap, rädsla och avundsjuka. Det är inte alltid så lätt att komma överens, men värmen finns där mellan den klumpige Stora monster och den ilsket vasstandade lilla monster.

Figuren Luddmonster dök upp i en Monsterbesök som kom för några år sedan. Där handlade det om hur trassligt det kan bli när tre ska leka tillsammans. I nya Monster i knipa har graden av allvar skruvats upp. Här har Luddmonster inget hem att återvända till, en tilltufsad figur med plåster i pannan, rädda ögon och bandage om ena tassen.

Men vad är det som har hänt? Och vart ska hon ta vägen? Luddmonster är trött och behöver sova en stund. Under tiden börjar Stora monster och lilla monster fundera på lösningar. Det är klart att de ska försöka hjälpa henne.

Luddmonsters hemlöshet går att tolka som en flyktingberättelse, men det är långt ifrån självklart. Det kan lika gärna handla om att hon är rädd för att gå hem av andra skäl.

Monster i knipa är en berättelse med ett stort, varmt hjärta, där medmänsklighet ryms i en lurvig monsterkostym. Det är en fröjd att ta del av Áslaug Jónsdóttirs bilder, som är fyllda av dråplig humor, dramatik och spetsiga tänder. Inte minst hos lilla monster, som får uttrycka en uppsjö av känslor via en sorgset sotig blick eller ett sågtandat leende.

Arbetet med monsterböckerna startade vid en workshop för 17 år sedan, där utgångspunkten var att väva en berättelse från meningen ”Plötsligt knackade någon på dörren”. Sedan dess har Kalle Güettler, Rakel Hemsdal och Áslaug Jónsdóttir fortsatt berätta om de båda kompisarna i historier som bjuder på mycket igenkänning.

Och, som sagt, stora doser värme, som går rakt in i hjärtat.

Margaretha Levin Blekastad

 

 

Läs mer: Kalle Güettler fick isländskt pris

Läs mer: Kalle Güettler skrev bok om 25 år på Hallsta pappersbruk

 

Barnlitteratur:

Monster i knipa

Kalle Güettler

Rakel Helmsdal

Áslaug Jónsdóttir

(Opal förlag)

 

 

Áslaugs tacktal på prisgalan

islbokmverdlaunin2017-2-c2a9forlagid-web

Här är tv-inspelningen med Áslaugs tacktal när presidenten Guðni Jóhannesson  överlämnade Islands litteraturpris för Skrímsli i vanda (Monster i knipa). För den som förstår isländska är talet väl värt att lyssna på, för den som i likhet med mig inte gör det är här en kort sammanfattning av kärnan i hennes budskap

Bildens betydelse för berättelsen är likvärdig med textens.

Bilden appellerar direkt till känslan utan någon verbal förklaring.

Illustrationernas kvalitet hotas på bred front när man tänker för mycket på guld och ädelsten och konsten glöms bort.

Barnböcker är inte bara ett sätt att träna läsning – deras existensiella dimension och gestaltning i bild och text har ett konstnärligt och etiskt egenvärde.

Barnböcker, däribland våra kära monster, lockar läsaren att leva sig in i andras känslor och problem – något som alla människor behöver, vare sig vi är barn eller vuxna. 

På sin blogg har Áslaug publicerat talet i sin helhet och där finns många länkar att klicka på för den som vill läsa mer om priserna för skön-, fack- och barn/ungdomsslitteratur och de verk som belönades. Här är de länkar som leder till engelska och svenska sidor:

IN ENGLISH
• The Icelandic Literary Prize 2017 presented by President Guðni Th. Jóhannesson – Icelandic Literature Center
• Icelandic Literary Award Winners 2017 – Iceland Review – icelandreview.com
• Icelandic Literary Prize awarded – The Iceland Monitor – icelandmonitor.mbl.is
The Icelandic Literary Prize for 2017 – Reykjavík UNESCO City of Literature – bokmenntaborgin.is

IN SWEDISH: 
Norrteljetidning – norrteljetidning.se
Kalle Güettler hemsida30. jan + 31. jan
Bokförlaget OPAL – Vinnare av Islands litteraturpris!

Kabusa i konkurs – monsterklassikerna måste räddas

Den 15 januari gick vår mångåriga monsterutgivare Kabusa Böcker i konkurs och härom veckan stoppades försäljningen av alla monsterböcker före Monster i knipa. Den är ju utgiven av Opal och alldeles rykande färsk så den berörs inte. 

Kabusa var känt för sin höga kvalitet i utgivningen. Inte minst den nordiska profilen var stark. Minst en Alma-pristagare fanns på förlagets utgivningslista. Det är en stor förlust för den svenska litteraturen att förlaget nu går i graven. 

Kabusa utnämnde för ett par år sedan monsterböckerna till ”klassiker” och lät trycka om de första tre titlarna Nej! sa lilla monster, Stora monster gråter inte och Monster i mörkret för att kunna erbjuda bibliotek och bokhandlar en komplett uppsättning av serien. Vi hade nämligen i flera år sett att utlåningen av de äldsta titlarna på biblioteken minskade år från år vilket inte var det minsta konstigt i och med att böcker slits ut. De allra första böckerna hade funnits på hyllorna i 14, 13 respektive 12 år trots att de inte har gått att komplettera med nya exemplar på åtminstone 10 år. Därför ville Kabusa göra det möjligt för bibliotek, förskolor, skolor, bokhandel och allmänhet att köpa in nya exemplar. På så vis skulle hela serien kunna läsas år från år, så som det ska vara med ”klassiker”.

Nu har konkursförvaltaren tvingats stoppa försäljningen av samliga äldre titlar men rent fysiskt finns böckerna kvar (förutom Monsterbesök som är slutsåld). Jag försöker i dagarna finna en lösning så att de kan komma tillbaka till marknaden inom kort och åter kunna köpas genom distributörer och bokhandlar vare sig de finns på internet eller i riktiga hus.

Till detta återkommer jag snart – förhoppningsvis med besked om att monsterklassikerna har kunnat räddas.

Intervju i Radio Roslagen

Idag blev jag intervjuad i Radio Roslagen om det isländska litteraturpriset, hur det är att vara författare, hur man gör för att bli utgiven, vad jag har för projekt på gång just nu, slangbellapriset, fackföreningen Pappers betydelse för Hallstavik och så vidare och så vidare. Det blev ett brett spektrum av frågor som ventilerades under cirka 20 minuter. Jag tycker att programledarna Daniel Toresson och Annica Ahlbom tog upp relevanta och intressanta ämnen. Som helhet kändes det som ett bra inslag. 

Den som har lust och tid att lyssna finner intervjun vid datumet 2018-02-05, drygt 33,5 minuter in i programmet.

Långpromenad dagen efter

Vacker motsol, svag vind, glänsande hav mot presidentens residens Bessastadir ute på det långa, låga näset på andra sidan fjärden där vi fick våra priser igår kväll. Långpromenad i två timmar efter lunchen med förläggaren och redaktören. Jag hann också pipa in till Håkan Juholts sambo Åsa i deras bostad och lämna över prisboken på svenska till ambassaden. Middag i kväll för tredje dagen i rad hos Áslaug och hennes man Vilhjalmur. I morgon hem i kristlig tid från Keflavik för en gångs skull. 

Puh, jag känner stark empati med Askungen …

IMG_3783.jpgIMG_3779.jpg

 

Reykjavik revisited – vi vann!

Isländska litt.priset alla

Skrímsli i vanda vann – som första bilderbok någonsin – det isländska barn- och ungdomslitteraturpriset, vilket delades ut av presidenten i direktsändning i TV. Idag lunch med förlagschef, redaktör och agent på Forlagid (Mál og menning), vår isländska utgivare. Sedan skön promenad i Reykjavik och ett kort besök på svenska ambassaden där den ganska nya ambassadören Håkan Juholt vill ha ett ex av Monster i knipa …

Håkan Juholt och Kalle i knipa!

Håkan var också glad över ett ex av boken om Pappers avdelning 68:

Håkan J med Pappersboken

Underbara Reykjavik :