Hoppa till innehåll

Teatermonster och vårt nordiska författarlag i Norrtelje Tidning

14 oktober, 2021

Igår blev Luddmonster och hennes efter hand allt bättre vänner huvudpersoner på en hel högersida i Norrtelje Tidning. Nåja, Arne Dahl och hans nya kriminalroman fick god plats på motstående vänstersida. Ett hedersamt och gott sällskap för oss i författarlaget och våra kära nordiska monster. Drygt två månader efter utgivningen – äntligen!

Kulturredaktören Margaretha Levin Blekastad skriver bl.a. om vårt bilderboksskapande som har pågått i 20 år sedan vi första gången träffades i en workshop på Nordens Biskops-Arnö:

”Sedan dess har de båda monstren kommit tillbaka i berättelser som kretsar kring frågor som att vara utanför, rättvisa och rädslor. Allt det där som barn kan tänkas fundera kring.

Mänskliga nojor, som Kalle Güettler uttrycker det.

Stora och lilla monster är olika sins emellan, något som framgår i både text och bild.

Lilla monster är smart, kvick och kompetent. Kan knyta skosnören, som Kalle Güettler uttrycker det. Men också ängslig och empatisk.

Stora monster är bullrig och impulsiv.

– Empatin är under utveckling, säger Kalle Güettler.

Trots olikheterna behöver de varandra och utvecklar en vänskap bortom konflikter och problem.”

Böckerna andas värme och medmänsklighet, med stora doser humor. Men varför just monster?

– Vi hakade inte på någon monstertrend, den fanns inte då. Vi ville hitta en figur som fanns i alla länder, karaktärer som alla kunde ta till sig, säger Kalle Güettler.

– Vi ville ha något som var neutralt, där man kan känna att de är som människor, men inte är människor. Monster är monster.”

Det är en korrekt och insiktsfull beskrivning av vårt, bokstavligt talat, gränsöverskridande bilderboksskapande. Jag är väldigt glad för det. I och för sig ingen regelrätt recension men det positiva litterära betyget lyser fram mellan raderna.

Så viktigt det är med en fri lokal press med professionella journalister och redaktörer. Så viktigt för demokratin och kulturen. Och så viktigt det är med ett folkbibliotek i byn och en lokal bokhandel som för ut litteraturen …

From → Presentationer

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: