Hoppa till innehåll

Femma i betyg från BTJ

27 juli, 2021
Omslag till den nya boken som handlar om att allt inte alltid är vad det ser ut att vara …

Visserligen tycker jag inte om BTJ:s påfund att sätta betyg på de böcker som recenseras. Det som är en femma för en läsare kan mycket väl vara en etta för en annan (betygsskalan är 1-5). Bara tanken att sätta ett enda samlingsbetyg på en litterär text är absurt. Det som verkligen är intressant och en vägledning för läsare att finna en för dem angelägen bok är det nyanserade omdömet och recensentens presentation och personliga textanalys.

Lyckligtvis innehåller BTJ:s recensioner ännu just det, betygen ser jag mest som en av kommersiella skäl påklistrad etikett medan recensionen är det verkligt intressanta. Ändå kan jag inte låta bli att – mot alla förnuftsprinciper – bli stolt när vi nu får en femma för vår snart kommande, tionde monsterbok, Teatermonster (Argasso). Stolt också för att det är min andra recensions-femma på mindre än ett år. Den förra fick jag och Pia Halse för vår tredje bok om Banditen Bak, Krok O’Deal och deras vänner, Dumma skatt (Lindskog förlag 2020).

Recensenten Helene Ehriander skriver i BTJ-häfte nr 16 bland annat så här:

”Teatermonster är den tionde svensk-isländsk-färöiska bilderboken om Lilla monster och Stora monster, som liksom de tidigare är ett spännande resultat av nordiskt samarbete, gemensamma idéer, genuin humor och ett stort mått kreativitet.”

”Texten flyter med rytm, känsla och inslag av rim. Layouten är genomarbetad och varierad och blir till en del av illustrationerna då texten också grafiskt förmedlar känslorna bakom det som sägs. De konstnärliga bilderna är i blandteknik med inslag av collage och de bär berättelsen framåt genom att förmedla alla de starka känslor som karaktärerna känner. Berättelserna om monsterkompisarna har blivit många barns favoritläsning sedan den första boken kom ut 2004, och det är glädjande att det kommer ännu en bok av lika hög kvalitet som de tidigare.”

”Helhetsbetyg: 5.”

From → Presentationer

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: