Hoppa till innehåll

Viktig markering av bästa kulturministern

25 juni, 2021

I dagens SvD har vår i mitt tycke bästa kulturminister på decennier, Amanda Lind, en debattartikel där hon tar stark ställning för kulturens frihet i förhållande till kulturpolitiska mål. Det kommer inte en dag för sent efter alla år med press att anpassa sig till trender uppifrån för att kunna försörja sig på sitt skapande.

Tyvärr är dock inte hotet mot den konstnärliga friheten begränsat till politiken. Det kommersiella trycket är ännu starkare och marknadens lagar styr benhårt mot anpassning till trenderna för stunden. Att få bort profitens kladdiga fingrar ur konstens syltburkar är en fråga för kulturpolitiken och jag fasar för vad som skulle hända med en högernationalistisk regering …

Här är några citat ur Amanda Linds artikel:

”Låt mig vara väldigt tydlig: politisk styrning av kulturens innehåll kan aldrig tolereras. Det är en sak att ha övergripande kulturpolitiska mål, men det får aldrig råda någon tvekan om att sådana inte avser det konstnärliga innehållet eller de enskilda konstnärernas skapande och det får inte heller ens riskeras kunna uppfattas så.”

”En otydlig gränsdragning mellan politik och kultur kan innebära en fara för vår demokrati. Vi behöver inte resa långt bort för att se hur auktoritära ledare nyttjar kulturen och kulturskapare för att främja en agenda av påtvingad nationalism, exkludering och fostrande. Det sker till och med inom våra egna landsgränser. Vi ser hur politiker försöker påverka vilka böcker som finns på våra bibliotek, vilken konst som visas på våra museer och i offentliga miljöer och hur vissa politiker driver på för att göra sig av med tjänstemän som försöker stå emot politisk styrning av kulturen.”

”Jag är beredd att vända på alla stenar för att säkerställa att kulturens frihet och principen om armlängds avstånd kan upprätthållas. I ett demokratiskt samhälle ska konstnärer och kulturskapare kunna uttrycka sig fritt utan att behöva anpassa sig till makten eller till vilka ideal som är rådande i samhället.”

”Vi måste även fortsätta jobba för att stärka konstnärernas ekonomiska villkor och trygghet på arbetsmarknaden. Vi får inte heller ge avkall på ambitionen om att kulturen ska vara tillgänglig för alla.”

From → Presentationer

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: