Hoppa till innehåll

Misslyckad lyckad skrivarvecka på fjället – och slutkorrektur till ny bilderbok

22 juni, 2021

Tunet mot stugorna från norra spetsen

Sista veckan i maj och första i juni var jag på fjället för att skriva. Men vädret var så vackert och skallen så upptagen av annat. Annat? Krisen i Författarcentrum Syd, där styrelsen har hängt ut och hotat kritiska medlemmar och ställt in årsmötet två gånger samt ett medlemsmöte som den tvingats sammankalla efter att över tio procent av medlemmarna krävt det. Detta hände några timmar innan det digitala mötet skulle ha ägt rum, samma dag som jag kom upp till stugan.

Vad har jag då med Författarcentrum Syd at göra. Jo, jag är sammankallande i riksorganisationens valnämnd och har förgäves försökt få styrelsen i region Syd att utse stadgeenliga representanter till Riks årsmöte och välja en ledamot till styrelsen. I den vevan har jag fått insikt i de djupa demokratiproblem som präglar föreningsarbetet i denna region. Visselblåsare hängs ut med namn inför alla medlemmar och anklagas för brott och kuppförsök enbart av den anledningen att de kräver att styrelsen ska följa stadgar och demokratisk föreningspraxis.

Det knepiga med hela konflikten i Syd har inte bara varit regionens interna stridsfrågor utan även den skada som medial uppmärksamhet skulle ha kunnat kunna åsamka regionens och hela Författarcentrums yrkesförfattare. Nu har Svensk Bokhandel skrivit om saken, lyckligtvis sakligt och korrekt. Reportaget ger inte anledning för någon att tveka beträffande Författarcentrum som samarbetspartner, seriös projektägare eller förmedlare av kvalitativa författaruppdrag. Det framgår tydligt att detta handlar om ett internt problem i en av fyra FC-regioner och att FC Riks med hänsyn till regionernas höga grad av självständighet inte kan gå in och styra skeendet i någon enskild region. Ändå har FC Riks styrelse med rätta satt ner foten och gjort en tydlig markering att brott mot stadgarna, hot och smutskastning av namngivna medlemmar är oacceptabelt i Författarcentrum som håller yttrandefriheten högst av allt.

Mina tankar där uppe på fjället kom inledningsvis att cirkla kring denna obehagliga konflikt. Men sedan kom solen, värmen och alla snöknäckta björkar och knackade på mina axlar varje morgon. Det blev inget skrivande alls! Däremot 50-60 björkstammar räddade till ved, ett ”kylskåp” snickrat och nergrävt i bäcken för förvaring av färskmat sommartid och slyröjning på det gamla fäbodtunet. Arbeten till nytta och rensning av skallen efter en intensiv vår. Det var faktiskt en redig ferie!

Försommar på fjället … på stigen upp till fäboden den 25 maj fick jag bitvis pulsa i snö. Inga träd eller buskar var utslagna och smältvattnet forsade i bäckarna. Efter några dagar kom försommarvärmen och när jag vandrade ner till bilen igen två veckor senare grönskade hela fjället, blommor och örter började slå ut och sommarfåglarna hade byggt sina bon och börjat häcka under ivrigt kvittrade varje morgon. På kvällarna hade taltrasten hållit kvällskonsert varje dag. Jag kom att tänka på Patrik Qvickers svt-film som han spelade in med mig på Kälfjället vid just denna tid 2016 som inte längre finns att se på SVT Play. Men tack vare Patriks tillmötesgående kan man faktiskt ännu se den på Vimeo. PS Planerna på en högspänningsledning över fjället som reportaget handlar om verkar lyckligtvis ha stoppats och troligen hade denna film en viss betydelse som nästan ensam medial informationskälla för miljöopionionen i trakten. DS

Väl hemma igen kom slutkorrekturet till höstens bilderbok, Teatermonster (Argasso förlag). Efter flera års arbete med texten upptäckte vi nya justeringsbehov in i det sista under Áslaugs färdigställande av bilder och layout. Det är lite jobbigt att upptäcka brister som måste åtgärdas fast man hade trott att man var färdig med texten – men slutresultatet är värt allt sent, nytt arbete. Teatermonster blir en värdig fortsättning på de första nio böckerna! Vi ser nu fram emot samtrycket med förlagen i Färöarna och Island och utgivningen i Sverige i augusti.

From → Presentationer

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: