Hoppa till innehåll

Youtubemonster på nynorsk i ett Norge med stängda bibliotek

5 maj, 2020

Biblioteksbladet rapporterar att våra närmaste nordiska grannländer har stängt biblioteken p.g.a.  coronasmittan. I Sverige har biblioteken däremot öppet i alla utom fyra kommuner. Jag tänker på alla barn som inte har fått gå i skolan i Norge, Danmark och Finland. När också biblioteken har varit stängda för dem så har många av dem gått miste om en stor och viktig tröstare i ensamheten: att få tips om nya, bra böcker att låna och att kunna lyssna på högläsning i biblioteken.

Men det finns digitala bokupplevelser att streama som kan fylla en del av detta vakuum.

Skärmavbild 2020-05-05 kl. 10.50.17

Olav H. Hauge-senteret (nynorsk kultursentrum) och Skald forlag har fått vårt och andra författares tillstånd att lägga ut youtubeklipp med fina uppläsningar av hela våra böcker.    I dag kan man lyssna på Nej! sa lilla monster och Stora monster gråter inte med sparsamma, effektfulla, varsamt gjorda animeringseffekter i några uppslag. Fler monsterböcker kommer att erbjudas som nynorsk högläsning på video framöver. Den lågmälda och skickliga uppläsaren med den varma tittarkontakten heter Guro Ljone och böckerna är träffsäkert översatta till nynorsk av Tove Bakke. 

Det går jättebra att lyssna, betrakta och förstå böckerna på nynorsk på skärmen  för alla svenska barn som redan känner till berättelserna – även om  de inte förstår alla orden. En uttrycksfull bild och en känslig röst som gestaltar en känd historia och en god berättares ansiktsmimik gör att de följer med i minsta detalj.  Och så kan barnen och de vuxna som sitter med också få en smakbit av den vackra nynorskan, så mjukt modulerad  av Guro med benen i kors på sin kudde bredvid boklådan.

Något för svenska bokförmedlare att ta efter!

From → Presentationer

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: