Hoppa till innehåll

Tre nominerade till Slangbellan 2019

9 mars, 2020

Bellan putsad före tillverkn. low

Slangbellan 2019, tillskuren och putsad med tillbehör före sluttillverkningen. Trädslag: Hassel från Nygärdesvägen i Kåtorpsskogen, Häverö, februari 2020. Vem ska få den??? Nu är nomineringarna offentliga. Själv har jag för första gången på alla år sedan priset instiftades 1998 inte möjlighet att delta vid prisutdelningen som för andra året i rad äger rum i eminenta LUND. Men nu gör jag klart bellan och överlämnar den till BULT:s styrelse för”sluthantering” på plats den 20 april kl 18.00 i Lunds Stadsbibliotek.

Mina varma gratulationer till de tre nominerade debutanterna Anna Hörnell, Jens Mattson och Christoffer Rönnbäck / Ebba Svennung!

Pressmeddelande den 6 mars 2020

BULT – barn- och ungdomslitterära sektionen i Sveriges Författarförbund

Slangbellan 2019  – här är de nominerade!

Till BULT:s debutantpris Slangbellan, för bästa debut inom kategorin barn- och ungdomslitteratur 2019, har juryn valt att nominera Anna HörnellJens MattssonChristoffer Rönnbäck och Ebba Svennung! Priset delas ut den 20 april på barnboksfestivalen Litteralund i Lund.

Juryns motiveringar

I Kalifornien skälver jorden av Anna Hörnell, Vox by Opal

I Kalifornien skälver jorden, både på ytan och på djupet. Det finns en spricka som rör sig mellan hemlandet Sverige och USA, mellan fest och allvar,  mellan att vara barn och vuxen samt de konsekvenser man måste leva med. Med ett pricksäkert och målande språk skriver Anna Hörnell fram mångbottnade karaktärer och relationer.
Vi är lajon av Jens Mattson, Natur & Kultur

Vi är Lajon är en finstämd berättelse om två bröder, som i leken tar sig fram så som lajon gör. Men när den ena brodern blir sjuk, måste leken förändras. Det blir ett äventyr som filosofiskt fortsätter förbi sjukdom och död, som aldrig tappar hoppet eller barnets perspektiv. Jens Mattsons text förmedlar fantasifullt en historia till barnet och en annan till den vuxna läsaren.
Historieresan av Christoffer Rönnbäck och Ebba Svennung, Alfabeta

Historieresan är något så unikt som en faktabok, från vikingatiden till nittiotalet, som levandegör och roar på samma gång. Christoffer Rönnbäck och Ebba Svennung fokuserar inte på kungalängder – här är det istället händelser som blir milstolpar och startskott. Boken är sprudlande och full av viktiga detaljer som ofta saknas i tidigare historieböcker.

Prisutdelning

Priset delas ut 20 april på barnboksfestivalen Litteralund. Vinnaren tillkännages vid en ceremoni på Lunds stadsbibliotek, Sankt Petri kyrkogata 6, kl 18 (mingel från kl 17.30). Då blir det också samtal med de tre nominerade och uppläsningar ur deras böcker.

Varmt välkomna önskar,

Malin Eriksson, Eva Salqvist och Elisabeth Östnäs (Slangbellans jury)

Om Slangbellan

Debutantpriset Slangbellan initierades 1998 av Sektionen för barn- och ungdomslitteratur i Sveriges Författarförbund på initiativ av Helena Dahlbäck. Avsikten med priset är att lyfta fram debutanter och stimulera till fortsatt författarskap. Priset är också ett sätt för oss att hålla oss informerade om det som händer inom vår yrkeskår. Samtidigt får vi tillfälle att lyfta fram sådant vi saknar. Fördelen med att just vi delar ut ett pris är att vi inte behöver ta marknadsmässiga hänsyn utan helt kan koncentrera oss på sådant som kvalitet, förnyelse och innehåll. De nominerade utses av en jury, och hela BULT:s styrelse väljer vinnaren. Priset består av en handtäljd slangbella av Kalle Güettler, ett diplom av Boel Werner och 30 000 kronor.

Mer information

För mer information om Slangbellan och prisutdelningen, kontakta Malin Eriksson.
För mer information om författarna hänvisar vi till förlagen.

 

Sveriges Författarförbund har, sedan 1893, arbetat med ekonomiska, juridiska och sociala frågor som rör det litterära yrkesutövandet. För närvarande har förbundet drygt 3 000 medlemmar. Författarförbundets uppgift är att tillvarata och bevaka medlemmarnas ekonomiska och ideella intressen, men också att erbjuda en plattform för brett och internationellt utbyte av erfarenheter mellan författare och översättare. Målet är en stark och sammanhållen yrkesgrupp som tillsammans kan arbeta för att stärka författarnas och översättarnas rättigheter.

Sveriges Författarförbund

Box 3157
103 63 Stockholm
Sverige

Webbplats: www.forfattarforbundet.se
E-post: info@forfattarforbundet.se
Tel +46-8-545 132 00
Org.nr 802004-7687 

 

From → Presentationer

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: