Hoppa till innehåll

Fina recensioner i Danmark för den danska utgåvan av Monsterbråk. Intressant könstolkning.

16 januari, 2020

Bild 2020-01-15 kl. 18.04.jpg

Monsterbråk var den sjunde boken i serien. Den blev 2013 nominerad till Nordiska Rådets första barn- och ungdomslitteraturpris genom historien. Nu har den nya danska utgåvan Monsterklammeri på Torgard Forlag fått sitt lektörsomdöme från Dansk BiblioteksCenter och en stor och fin recension i dagstidningen Politiken.

Bibliotekslektören skriver bland annat: ”Dette er sjette bog om de to monstre skabt af svenske Kalle Güettler, færøske Rakel Helmsdal og islandske Áslaug Jónsdóttir.

Vurdering:

Bøgerne om Lille Monster og Store Monster er vildt charmerende, og denne bog er ingen undtagelse. Der er store følelser på spil mellem de to gode venner, der oplever en dag, hvor det hele ikke går, som det plejer. Noget, børn kan relatere til. Man kan snakke om uenighed, vrede, dårlig samvittighed og tilgivelse og få en følelse af, at selvom man skændes en enkelt dag, er man stadig gode venner. Både billedsiden og teksten spiller på følelserne med vilde tegninger og store, fede bogstaver, når noget tydeliggøres.

Andre om samme emne/genre:

Bogen lægger sig op ad de forrige Monster-bøger. (…)

Til bibliotekaren:

Skøn bog, der anbefales til køb på linje med de forrige i serien.”

 ”Nu slår den muntra treklövern Güettler, Helmsdal och Jónsdóttir till igen på danska med den sjunde boken om lilla monster med de röda skorna och vännen Stora Monster … ” skriver Politiken. Det är intressant att den erfarna recensenten Steffen Larsen i sin mycket hedrande och välformulerade anmälan omnämner lilla monster som ”hon”. Monsterböckerna berättas ju i jag-form och just i denna bok är det lilla monster som har ordet. Därför avslöjar inte texten hans kön, men av andra böcker i serien framgår det tydligt att både lilla monster och Stora Monster är killar. I den nionde boken förstår man att Luddmonster är en tjej, men vi gör aldrig någon grej av deras svenska, danska och färöiska kön. På Island är alla tre monstren dessutom neutrum. Där heter de Det lilla monstret, Det stora monstret och Det luddiga monstret. 

Jag tror att en läsare, som inte har noterat karaktärernas kön i den svenska eller danska texten, genom omedvetna könsrollsföreställningar, lätt kommer fram till att den lilla varelsen med de röda skorna måste vara en tjej och den stora klumpedunsen med den långa gröna gurknäsan en kille. Intressant – men säkert mycket vanligt och lätt hänt. 

Men det hindrar inte att vi känner oss mycket hedrade av uppmärksamheten i Politiken och Steffen Larsens välformulerade och i allt övrigt observanta anmälan. 

From → Presentationer

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: