Hoppa till innehåll

Till Helsingfors bokmässa på söndag och Nordiska Rådets prisgala i Oslo på tisdag

26 oktober, 2018

Tidigt i morgon lördag den 27 oktober lägger jag resväskan i bilen och blir körd till Arlanda för vidare befordran med flyg till Helsingfors. Dit kommer de flesta av oss som har nominerats till de nordiska litterära priserna. En god chans att träffas och lära känna varandra lite, att utöka sitt inspirerande nätverk i Norden. Naturligtvis kommer alla vi tre monster att delta tillsammans med ett 20-tal andra författare och illustratörer i ett program på söndag

Mycket tidigt på måndag morgon far vi vidare till Oslo för ett specialprogram fram till den stora galan på Oslooperan på tisdag kväll den 30 oktober då samtliga Nordiska Rådets priser ska delas ut. Vad gäller barn- och ungdomslitteraturpriset, som Monster i knipa är nominerad till från Island – alltså den isländska utgåvan Skrímsli i vanda som anmäls här av norska NRK tillsammans med de övriga nominerade böckerna. Och här kan man läsa mer på Nordiska Rådets webb om varje verk och dess författare / illustratör.

Det blir en karusell av resor och möten men på onsdag efter prisgalan checkar jag ut från Thons hotell vid Østbanestasjonen och tar tricken till min kusin och hans sambo, där min fru bor, och så hygger vi oss lite med dem och sover över till torsdagen då vi i strid med Nordiska Rådets förvånansvärt klimat-nonchalanta resepolicy (de låter bara resebyrån boka flygresor till dem som ska till prisutdelningen) tar tidiga morgonTÅGET till Stockholm.

Allt detta blir förvisso festligt – men den största behållningen är inte glammet utan de många möten med intressanta, skapande konstnärer och de nya kontakter som smakar mer och kan komma att bestå efter allt ståhej.

Helsinki, Oslo – Nu kör vi! (Äh … flyger.)

PS Galan i Oslo direktsänds i norsk tv och enligt uppgift kommer den att sändas även i SVT – men först en månad senare, den 1 december. DS

From → Presentationer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: