Hoppa till innehåll

Javisst ja, bokmässan glömde jag!

23 oktober, 2018

image3På den smala träbron ut till Långholmen längst ute vid inloppet till Göteborg med fri horisont och Vinga fyr i blickfånget, där jag som vanligt bodde under bokmässan hos mina släktingar och goda vänner Malin och Anders – denna gång i sällskap med min fru Gitte. Vid vår ankomst hade byarna stormstyrka.

Jag glömde visst att berätta om bokmässan i slutet av september … Áslaug har för länge sedan i sin blogg redogjort för vårt gemensamma framträdande på Bildberättarscenen i arrangemang av Läsrörelsen och Opal förlag. Vi hade ett scensamtal där tillsammans med förläggaren i det arabisk-svenska förlaget Dar-Al-Muna, Mona Henning, som har gett ut Plupp i fjällen på arabiska. Ämnet var som alla förstår svenska bilderböcker på arabiska. Áslaug och jag berättade om de fem monsterböcker som givits ut på arabiska av förlaget Al Hudhud i Förenade Arabemiraten och jag tipsade om Bibliotekstjänst nya ”tvillingpaket” där man kan köpa en svensk och en arabisk monsterbok ihop i en kassett (fem olika titlar) och alltså läsa samma bok på bägge språken. Det är en pedagogik som främjar inkludering, djupare textförståelse och tvåspråkighet. Med andra ord: integration och personligt växande i fördjupade boksamtal.

Bildscenen low

I Plupps värld low

Inga Borgs son Ante hade hand om den interaktiva Plupputställningen som Opal förlag hade gjort i ordning. Han deltog också i publiken vid vårt panelsamtal och kunde på förfrågan från scenen bekräfta att Plupp är och alltid har varit en hen-personlighet.

Samtidigt som Áslaug satt med i panelen på det stora seminariet Nordiska Bildvärldar (se hennes hemsida) så satt jag på Litteraturscenen och ledde ett samtal med två tidigare Slangbellapristagare, Inti Chavez Pérez och Josefin Sundqvist. Det blev en intressant dialog om prisets betydelse för deras identifikation som författare och etablering i författarskapet. 

Litteraturscenen Slangbellan low

Men bokmässan är så oändligt mycket mer, den är framför allt hundra möten med vänner, kollegor och samarbetspartners – inte minst förläggare och redaktörer. Man blir alldeles trött i huvudet av allt spring, alla samtal, alla känsloupplevelser. Men så härligt! Som en oas i vimlet ligger Författarförbundets och Författarcentrums monter med Litteraturscenen. Där slår jag mig ner mellan varven och pustar ut, får en trevlig pratstund med vännerna som bemannar montern och kollegor som singlar förbi på samma sätt som jag. Ett glas vatten, en kopp pulverkaffe, en stunds vila … Och så ut igen! … Men så skönt, sedan på kvällen när man sitter på bussen ut ur stan, förbi Torslanda till Amhult Centrum där cykeln och den svala trampturen i kvällsluften ett par kilometer ut på Långholmen väntar, och alla spänningar släpper för dagen.

 

From → Presentationer

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: