Hoppa till innehåll

Monster i Dalsland

14 juli, 2018

monsterauthors-kalle-aslaug-rakel

Nu återses vi snart här på Mobacken i Roslagen – jag, Áslaug och Rakel – för att tillsammans åka till Dalslands Bokdagar där vi ska rocka loss med sånger, sagor och bildverkstad tillsammans med ett okänt antal barn i olika åldrar i ett stort tält den 27 juli. 

Det ser vi verkligen fram emot! Både att återses och att få möta gamla och nya läsare på detta vis och att träffa intressanta kollegor. Dalslands Bokdagar är något helt nytt för oss trots att det har funnits så länge. Det är helt klart ett unikt arrangemang och en stor och värdefull satsning av arrangörerna i Åmål och hedrande för Västra Götaland-regionen som i mina ögon alltmer framstår som Sveriges ledande litteraturfrämjare bland våra landsting. 

Den Nordiska profilen på programmet är väldigt passande för en ort nära gränsen till Norge och en dagsutflykt med bil från Danmark. Mera Norden i Sverige! säger jag som tillbringar halva mitt författarliv där …

När ska till exempel ”Storasyster Sverige” anse sig ha råd att bygga ett eget Nordens Hus i klass med dem som sedan länge finns som viktiga institutioner för nordiskt kultursamarbete i Reykjavik och Tórshavn, kompletterat med Nordens institut på Grönland, Nordens institut på Åland samt Kulturkontakt Nord i Finland. Men Sverige? Danmark? Norge? Varför kan inte vi? Saknas intresse nu när alla blickar riktas mot Europa och till och med det nordiska frimärksportot är avskaffat sedan många år?

Är det bara Försvar och Ekonomi som intresserar våra skandinaviska politiker idag? Nja, så är det förstås inte. Nordiska Rådets priser (varav vi monster är nominerade till ett i år igen) är en rest från den gamla strävan efter nordisk kulturell gemenskap. 

Men för mig, som ofta på olika plan rör mig över gränserna i Norden, känns det svenska engagemanget tyvärr alltmer utspätt och avslaget. 

From → Presentationer

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: