Hoppa till innehåll

Kabusa i konkurs – monsterklassikerna måste räddas

8 februari, 2018

Den 15 januari gick vår mångåriga monsterutgivare Kabusa Böcker i konkurs och härom veckan stoppades försäljningen av alla monsterböcker före Monster i knipa. Den är ju utgiven av Opal och alldeles rykande färsk så den berörs inte. 

Kabusa var känt för sin höga kvalitet i utgivningen. Inte minst den nordiska profilen var stark. Minst en Alma-pristagare fanns på förlagets utgivningslista. Det är en stor förlust för den svenska litteraturen att förlaget nu går i graven. 

Kabusa utnämnde för ett par år sedan monsterböckerna till ”klassiker” och lät trycka om de första tre titlarna Nej! sa lilla monster, Stora monster gråter inte och Monster i mörkret för att kunna erbjuda bibliotek och bokhandlar en komplett uppsättning av serien. Vi hade nämligen i flera år sett att utlåningen av de äldsta titlarna på biblioteken minskade år från år vilket inte var det minsta konstigt i och med att böcker slits ut. De allra första böckerna hade funnits på hyllorna i 14, 13 respektive 12 år trots att de inte har gått att komplettera med nya exemplar på åtminstone 10 år. Därför ville Kabusa göra det möjligt för bibliotek, förskolor, skolor, bokhandel och allmänhet att köpa in nya exemplar. På så vis skulle hela serien kunna läsas år från år, så som det ska vara med ”klassiker”.

Nu har konkursförvaltaren tvingats stoppa försäljningen av samliga äldre titlar men rent fysiskt finns böckerna kvar (förutom Monsterbesök som är slutsåld). Jag försöker i dagarna finna en lösning så att de kan komma tillbaka till marknaden inom kort och åter kunna köpas genom distributörer och bokhandlar vare sig de finns på internet eller i riktiga hus.

Till detta återkommer jag snart – förhoppningsvis med besked om att monsterklassikerna har kunnat räddas.

From → Presentationer

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: