Hoppa till innehåll

Bra, Barnboksinstitutet!

20 november, 2017

Kalle med monsterböcker arab-sve

Arabisk och svensk barnbok – spegelvänt omslag och läsning från olika håll men identiskt innehåll. Tematik, värderingar, dialog, utryck – samma sak i Mellersta Östern eller Kina som i Norden. Eller för den delen samma saga i Djursholm som i Rosengård … Våra monster talar idag 17 olika språk . Foto: Teresa Kowalski, Grottans förskola i Vällingby.

Idag på Internationella Barnboksdagen den 20 november, offtentliggör SBI (Svenska Barnboksinstitutet) en deklaration från den internationella forskarorganisationen International Research Society for Children’s Literature (IRSCL) som har spelats in på alla medlemsländernas olika språk i Youtube.

Bakgrunden är att den geopolitiska situationen förhindrar barnlitteraturforskares resor och internationella konferenser. Ur deklarationen:

”Vår forskning spelar en viktig roll eftersom vi studerar hur och vad barn läser, skriver, tittar på och leker – kulturella praktiker som inte bara utgör en ovärderlig del av unga människors liv utan också i sin tur formar våra vuxna jag. (…)

IRSCL anser att det är absolut nödvändigt att internationella forskningssamarbeten främjas och att idéer tillåts röra sig fritt över landsgränser. På så sätt kan vi få insikt om djupt rotade antaganden om olikheter och ta till vara barnlitteraturens förmåga att främja empati, inspirera till kreativitet och åskådliggöra en bättre värld.”

Det är en stark upplevelse att besöka Youtubesidan och se alla forskare som läser upp deklarationen på sitt eget språk. Bra jobbat, Barnboksinstitutet och IRSCL!

From → Presentationer

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: