Skip to content

Hedersuppdrag i Furudal

31 maj, 2017

veterandagen 2017 (slutlig)Den 10 juni går jag upp tidigt i stugan på Källfjället och vandrar två km ner till bilen på Nytäktens fäbodvall. Sedan kör jag de cirka 20 milen till Furudal för att delta i ovanstående seminarium. Det är ett hedersuppdrag 20 år efter att jag gav ut  boken Frivilliga – två unga människors kamp under andra världskriget.

Frivilliga omslag Publit 2 nov 16

Jag ser mycket fram emot att få träffa de numera ganska få som ännu är i livet av de 15 000 norska unga män som deltog i utbildningen av norska ”polititropper” i Sverige 1943-1945. Politisoldaterna, för det handlade naturligtvis till största delen om reguljär armétrupp trots det utrikespolitiskt motiverade namnet,  var en mycket viktig anledning till att övertagandet av det fria Norge från ockupationsmakten och de inhemska nazisterna kunde gå så pass (förhållandevis) smärtfritt som det ändå gjorde. 

Det norska Hjemmefrontsmuséet ger tyvärr minimal information om dessa patriotiska norska ungdomar, som gjorde allt de kunde för att sättas in i kamp mot ockupanterna och deras medlöpare. Bra då, att muséet i Furudal finns som dokumentation över deras insats på andra sidan gränsen och i vissa fall även i slutkampen i det ockuperade Norge, till exempel i Finnmark i samarbete med Röda Armén, då svenska flygvapnet flög in norska soldater och utrustning från Norrbotten under tyskarnas reträtt.

Den som är intresserad av denna alltför länge bortglömda men gigantiska militärutbildning under norsk ledning och med medverkande svenska officerare i Sverige under kriget ska läsa Anders Johanssons bok Den glömda armén. Vad mitt föredrag kan komma att handla om kan man få en aning om i detta reportage i Minnenas Journal  (2011) som ursprungligen publicerades för rätt många år sedan i Land.

Återpubl. Landartikel, Minnenas J

Återpubl. Landartikel s. 2

From → Presentationer

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: