Skip to content

Slangbellan närmar sig

7 mars, 2017

Slang. hasseldunge 2017 low

Hasseldungen vid Nygärdesvägen, Kåtorp, Häverö, februari 2017

Den som betraktar hasseldungen mycket noggrant kan se en tvärt avsågad stam strax till höger om mitten. Där satt klykan som ska bli till årets Slangbella, den nittonde i ordningen. Jag var med och instiftade priset som  består av en äkta, stridsduglig bella med dubbla ventilgummin och läderlap, ett fint diplom i original av en svensk barnboksillustratör och 30 000 kronor till bästa barnboksdebutant 2016. Juryn består av BULT:s styrelse, alltså styrelsen i Sveriges Författarförbunds sektion för barn- och ungdomslitteratur. Det var länge sedan jag satt med i styrelsen, men uppgiften att slöjda slangbellan tar jag fortfarande med glädje på mig varje år.

I februari fann jag en hasselklyka som nu har torkat och inom kort ska börja bearbetas. Lite grövre än vanligt, men fin i formen med bra balans för en skjutgalen barnboksförfattare.  Vem det blir har jag ännu ingen aning om, men snart offentliggörs det vilka tre böcker som har nominerats. Nytt för i år är att styrelsen har beslutat att endast ”hundraprocentiga” debutanter kommer ifråga. Tidigare har till exempel en tidigare publicerad fackboksförfattare eller poet i vuxengenren kunna nomineras och vinna, vilket har skett flera gånger. Men från och med detta år vill man helt rikta prisets uppmuntran till en person som inte alls har gett ut någon bok tidigare.

Detta kan man naturligtvis ha olika åsikter om, men det är dels ett sätt att uppmuntra författarskap i vardande utan att de ska behöva riskera att bli överkörda av redan rutinerade skribenter, dels en synkronisering med reglerna för den skönlitterära sektionens Katapultpris  vilket redan från början har haft denna begränsning. Det är ju egentligen lite orättvist att  en vuxenboksförfattare har kunnat nomineras till Slangbellan men att en barnboksförfattare som debuterat som skönlitterär vuxenboksförfattare inte har kunnat få Katapultpriset. I fortsättningen gäller alltså samma regler för bägge prisen.

2016 års Slangbella delas ut på Sveriges Författarförbund den 25 april.

Slangbella 2017 - ämnet

Ämnet till Slangbellan 2016 som ska delas ut den 25 april 2017

From → Presentationer

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: