Hoppa till innehåll

Mitt livs första Valborgstal

30 april, 2016

Affisch Valborg m Kalle low

Affisch: Brandmannaklubben i Hallstavik, Profileraren april 2016

Efter massor av förberedelser och mycket filande och övande stod jag till slut där vid den gigantiska brasan framför flera hundra människor … Talet kom att handla om all den solidaritet som människor här i bygden har burit fram under 100 år och fortsätter att utöva i den dag som är. I stället för att negga all främlingsfientlighet och dåliga sidor hos människor ville jag lyfta fram enbart det goda och positiva som folk gör för andra och varandra, och hur det har gått som en röd tråd genom historien – en tråd som fortfarande håller. Här är talet för den som orkar läsa:

Vårtal vid Valborg i Häverödal 2016 (© Kalle Güettler 2016)

På medlemströjorna i Pappers avdelning 68 i Hallstavik står ett ord tryckt – ”solidaritet”. Men vad betyder egentligen solidaritet? Jag googlar på ordet och hittar en trovärdig definition: gemensam ansvarighet och stark sammanhållning.

Ordet ”solidaritet” var välbekant redan när Hallstavik växte upp ur mon och har enligt ordboken funnits i svenska språket i 167 år. Det är ju ingen lång tid i världshistorien – ändå har solidariteten existerat lika länge som människan själv. För Roslagens del sedan landet steg ur havet och befolkades. Överallt där folk har råkat i knipa har solidariteten blossat upp. Vi talar om människors självklara, oegennyttiga uppoffring för varandra. Ty solidaritet visas i handling, inte bara i ord. Så har det alltid varit och så är det nu, inte minst i våra hemtrakter.

Men hallå! Ska inte ett tal på Valborg handla om att den mörka tiden är över och att ljuset återkommer? Jomenvisst. För människor som kastas ut i katastrofer kan bevis på andra människors solidaritet tända ett ljus av hopp.

Solidaritet är något helt annat än dalt. Det är visserligen sant att var och en har ansvar för sitt eget och de sinas liv. Men ibland är läget sådant att kraften inte räcker till. Vi kan alla drabbas av ett hårt slag då vi behöver andra människors stöd, ibland materiellt men alltid i form av sympati, respekt och uppmuntran. Och ibland kan både enskilda människor och hela folk behöva solidariskt stöd för sin kamp för rättvisa och frihet.

I Häveröbygden har solidariteten alltid varit stark. Visst har det bråkats, men det som dominerar bilden är ett spontant engagemang för andra och varandra. Det går som en röd tråd genom historien – en tråd som håller än idag.

År 1922 strejkade arbetarna på Holmen i Hallsta för att lönerna inte gick att leva på. I vissa familjer hungrade barnen under strejken. Då samlade facket in solidariska avgifter som fördelades efter behov. Man ordnade soaréer, kollekt på fackföreningsmöten och i frikyrkoförsamlingar. Lantarbetarna på Ronöholm kom med potatis, råg och ärter. Handelsmännen i trakten skänkte mat och sålde varor till arbetarfamiljerna till lägre priser än vanligt och på krita. Eftersom Holmen tog in strejkbrytare utifrån sålde de flesta handlare i solidaritet med bruksarbetarna ingen mat till brukets matservering. Vissa familjer i företagets bostäder klarade inte att betala hyran och hotades med vräkning – men då vägrade alla andra också att betala sin hyra tills vräkningarna togs tillbaka.

Strejken förlorades visserligen. Lågkonjunkturen tvingade arbetarna att gå med på lönesänkningar och permitteringar. Men solidaritetskänslan som hade hjälpt dem genom krisen levde kvar i människorna som en stor seger.

År 1925 sattes två strejkande lantarbetare vid Berga i häktet i Häverödal. Då avgick en stor demonstration med fanor och musik härifrån till Berga och Lundås i solidaritet med lantarbetarna.

År 1927 brakade världsekonomin. Familjer hotades av ruin när någon blev långvarigt sjuk. Då startade facket en understödskassa som alla bidrog solidariskt till genom höjd medlemsavgift.

År 1933 grep nazisterna makten i Tyskland. De flesta svenskar genomskådade Hitler direkt. Men Tyskland var vid denna tid ungefär vad USA är för vårt land idag. Tyskarna körde hårt med propaganda och även i vår trakt fanns det sympatisörer till nazismen. När en tysk film skulle visas och en nazist hålla föredrag i Häverödal 1934 delades bojkottlappar ut och ett par hundra människor samlades utanför för att protestera. Bara några få valde att se filmen trots att biljetterna i desperation delades ut gratis.

År 1943 hungrade folk i Norge. Barn blev undernärda när ockupanterna beslagtog deras mat till armén och Tyskland. I Sverige skramlade man till matpaket åt norska skolbarn och så kallad svensksoppa som serverades på allmänna platser i Norge.

I det syftet bjöd Sven Erik Öberg vid Lutherska Missionsförsamlingen i Häverödal hit den unge norrmannen Gunnar Eikli till skördefesten den 10 oktober. Han höll föredrag och kollekt samlades in till Norge. Döm om hans förvåning när han senare kallades till polisen och anklagades för att ha vistats i ett område som var förbjudet för utlänningar, något som varken han eller värdarna i Häverödal hade vetat om.

Det blev rättegång i Häverödals tingsrätt. Gunnar Eikli dömdes till tio kronor i dagsböter – men så fort domen hade avkunnats genomförde rätten en penninginsamling som gav 13 kronor och 25 öre. Domsnämnden betalade själv böterna och de 3,25 som blev över girerades till Gunnar. I sina memoarer skrev han senare: ”För mig blev detta ett kärt minne om broderfolkets generositet.”

Det är nog den mest märkliga historia om internationell solidaritet som jag har stött på. Och det skedde bara ett par hundra meter ifrån platsen där vi nu står. I nämnden satt följande personer, som om de levat idag skulle ha gjort sig väl förtjänta av varsin t-shirt från avdelning 68 med texten ”solidaritet” på ryggen:

Häradsdomare: Erik Andersson i Tulka Åklagare: landsfiskal Lindblom. Företrädare för den åtalade: Polisman Johansson. Nämndemän: Wahlroth i Skärsta, Wedberg i Weda, David Eriksson, Andersson i Östernäs, Andersson i Tranvik, Pettersson i Norrsund, Jansson i Södersund, Björk i Hallstavik, Nylin i Eke, Zetterström i Mälby.

Säkert finns det någon här som känner väl till en eller flera av dessa personer. Ta gärna kontakt med mig efteråt och berätta!

Mellan 1936 och -39 rasade ett fruktansvärt inbördeskrig i Spanien där den folkvalda regeringen kämpade ensam mot fascister som stöddes av Tyskland och Italien. Här bildades Hallstaviks lokala Spanienkommitté med tio distrikt från Tulka i norr till Häverödal i söder. De skickade kläder och pengar till den kämpande folkfronten. Kvinoorganisationer, fackföreningar, affärsägare och enskilda personer gjorde stora insatser. Provinsialläkaren Sixten Rylander skänkte personligen 400 kronor till insamlingen, en stor summa på den tiden.

På 60-, 70- och 80-talen gjordes internationella solidaritetsaktioner här. Det gällde till exempel Vietnam, Polen, Sydafrika, Sri Lanka, Palestina och Nicaragua. På bruket fick Pappers till och med med sig företagsledningen på att stoppa handeln med Sydafrika tills apartheiden upphörde.

På 90-talet kom en flyktingvåg från Balkan. Nuvarande ordföranden i Pappers avdelning 68, var här tillsammans med sin fru när kriget bröt ut och insåg att de inte kunde åka tillbaka som läget var. De klarade sig tack vare solidariteten från Hallstaviksborna och gör nu själva viktiga insatser i vårt samhälle.

Vi har med andra ord en lång tradition av solidaritet som har blossat upp igen nu när omvärlden står i brand. Här finns flera flyktingförläggningar med folk som måste vänta i månader och år på besked om sin framtid. De längtar efter att få personlig kontakt med svenskar och integreras i det svenska samhället.

I detta läge ser vi hur grannar, vänner, bekanta och obekanta omkring oss ordnar möten, aktiviteter och språkundervisning. Grisslehamns sportklubb samarbetar med Föreningen Flyktinghjälp och bjuder in till kulturfest. Präster, diakoner, kyrkligt och frikyrkligt aktiva engagerar sig med klädinsamlingar och samtal om allt från svåra saker till hur det svenska samhället fungerar. De och andra frivilliga bistår flyktingar i kontakterna med svenska myndigheter. Konfirmander åker ut till Bergby och sätter hjärtan på fönstren i förläggningen. Biblioteket ordnar språkkafé och läxhjälp för invandrare som läser svenska. Pensionerade lärare undervisar flyktingar. Samtidigt stickar kvinnor i Häverödal och Hallstavik barnkläder åt behövande i Moldavien. Jag kunde räkna upp fler solidariska insatser nu och förr – men ingen mer nämnd, ingen glömd.

Fast somt skaver i hjärtat. Det är när vår privata rättsuppfattning krockar med lagar och regler. Ibland går det bra. I fallet med Gunnar Eikli 1943 satte sig människorna i vår lokala domstol helt sonika över staten och betalade solidariskt böterna åt en person som lagen först tvingat dem att döma som brottsling.

Nu kämpar Hallstabor för Zaid Suleyman, den irakisk-ukrainske läraren och idrottsmannen som ville göra en insats för unga sysslolösa kamrater på flyktingförläggningen. Han tog kontakt med Tommy Gunnarsson på Hallsta IK och tillsammans skapade de en fantastisk verksamhet där många frivilliga i Hallsta med omnejd har engagerat sig. Först skjutsade privatpersoner spelarna från förläggningarna till träningar och matcher, sedan skänkte Sparbanken pengar till en buss som idag rattas av en asylsökande. Ett 70-tal ungdomar har på det viset fått chansen att börja integreras i Sverige genom idrotten – men nu vill staten utvisa Zaid eftersom han anses komma från fel land. Samtidigt skriver medlemmar i Hallsta IK brev till migrationsverket i hans sak och diakonen Britt Eriksson från församlingen hjälper till på olika sätt. Andra gör också vad de kan för att stödja Zaid och hålla det samhällsnyttiga idrottssamarbetet vid liv.

Det finns så många bevis på att solidariteten lever omkring oss här och nu. Och en vårdag i framtiden kommer någon annan att stå här vid Valborgselden och berätta om just det. Hen kommer att säga med eftertryck: ”Solidariteten levde starkt i Häveröbygden år 2016, såsom den tidigare gjort i mer än 100 år – och ända sedan människorna en gång bosatte sig i denna trakt.”

Kalle Güettler

Kalle vårtal Valborg 16 low

From → Presentationer

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: