Hoppa till innehåll

Barnlitterära tjugolappar

14 november, 2015

De nya 20-kronorssedlarna

20_new_sedel_specimen_fram

De nya svenska sedlarna har ett generellt kulturellt tema, vilket en knogande författare förstås glädjer sig åt. Men det finns annat som känns bra för en gammal republikan: Kungarnas tid är äntligen förbi på Sveriges stiliga stålar! Där tronar nu en författare, en visdiktare, en operasångerska, en filmskådespelerska, en regissör och manusförfattare och överst av alla en FN-chef, tillika poet.

Och vem är då den utvalda författaren, hon som får representera alla oss i det tryckta ordets tjänst? En känd kriminalstorsäljare? En narcissistisk lyriker, en hyllad akademiledamot, kanske en nobelpristagare? Nej! Det är en barnboksförfattare – och inte vilken som helst utan den största, skickligaste, skaparen av några av de mest betydelsefulla och litterärt pregnanta böcker som har givits ut i världslitteraturen: Astrid Lindgren.

Nog kan jag tycka att Astrid Lindgren hade kunnat få tusenlappen eller åtminstone femhundringen på sin lott. Fast å andra sidan: tjugolapparna är ju mycket mer spridda och ses av många fler i vardagen. Hon hade nog själv föredragit den valören också för att det är sedlar som oftare hanteras av barn än de andra sedlarna.

Till vår glädje bjuder också själva sedlarna med Astrids bild på framsidan på en smula litteratur!

A Lindgrencitat, 20-lappen

From → Presentationer

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: