Hoppa till innehåll

Den ukrainska bokmalen presenterar sig!

27 oktober, 2015

logo-bokmal

Efter inlägget om den ukrainska recensionen av Monsterbråk damp det idag ner ett mejl från Lisa Hrechaniuk som studerar vid Linköpings universitet och därför har möjlighet att lära sig ännu mer svenska och studera svensk barnlitteratur. Hon driver tillsammans med två andra ukrainska tjejer och en kille helt ideellt sajten ”Bokmal” eller ”Bokmalen”, Букмоль, som symboliseras av den lilla malen som flyger under de kyriliska bokstäverna i loggan ovanför. (Fast i sidfoten på sajten står det inte bokmal utan bokmål, det var det som förvirrade mig igår genom att det blandades ihop med det norska majoritetsspråket.)

Så här skriver hon om sammanhanget där recensionen jag råkade snubbla över ingår (jag har tagit mig friheten att göra några smärre språkliga justeringar):

”På en avdelning på sajten som heter ungefär ‘teaser’ finns recensionen av Monsterbråk, och där brukar vi presentera våra favoritböcker, mest av allt bilderböcker. Eftersom det ändå inte finns så många bilderböcker på ukrainska, vill vi visa hur roliga de kan vara och så letar vi efter bra böcker på andra språk. De här ‘teaser’-texterna är kortare än recensioner – vi vill bara ge en liten presentation av böcker som vi tycker är exemplariska och kanske skulle vilja  se översatta till ukrainska en dag.

Egentligen älskar vi alla sorters monster! I recensionen av Monsterbråk berättade jag mycket om vad som händer i boken, men analyserade också lite grann varför vi tycker om den. Till exempel resonerade jag om hur viktigt det är att läsa om psykologiskt trovärdiga karaktärer, som delar känslor med många barn precis som lilla monster gör.”

Tack Lisa och dina kamrater – vi monsterförfattare känner oss hedrade över att ha lyckats fånga ert intresse. Och lycka till med både svenskan och er viktiga och intressanta mission för Ukrainas barnlitteratur.

From → Presentationer

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: