Skip to content

Fästning Europa i geografiboken från 2009

14 september, 2015

Mellan himmel och Jord omsl

Flyktingströmmarna till Europa har plötsligt fått stor uppmärksamhet och människor upprörs och vill göra något för att hjälpa dem som flyr för sina liv. Men EU har tyvärr hittills levt upp till sitt öknamn ”Fästningen Europa” där mer energi och resurser har gått åt till att mota bort människor med skyddsbehov än att ta emot dem solidariskt. Hur kan det komma sig att så många först nu tycks ha blivit medvetna om de enorma tragedier som utspelar sig – och som utspelat sig i många år, även om det har kommit en peak just nu – vid EU:s yttre gränser. Drunknade människor har årligen spolats i land på Europas sydliga stränder efter att ha lurats ombord på sjöovärdiga farkoster av flyktingprofitörer.

År 2009 kom min och Kristina Güettlers geografibok Mellan himmel och jord för årskurs 4-6 ut på Adastra förlag. Sedan några år är det Studentlitteratur som ger ut den, nu i andra tryckningen. Ett avsnitt har rubriken ”Fästningen Europa”, ett begrepp som har tecknats av bokens huvudillustratör Mia Maria Güettler.

Jag vet inte hur många andra geografiböcker som har en liknande beskrivning av Europas Union vs invandrare och flyktingar, men jag hoppas att det är fler! Det är oerhört viktigt att mellanstadieelever får möjlighet att läsa om och få möjlighet till kunskapsbaserade diskussioner med sin lärare om vad som händer just nu i vårt land och vår världsdel. Jag är glad om vår bok kan fungera som ett hjälpmedel i detta. Den är sex år gammal men lika aktuell fortfarande, och eftersom det är en stadiebok så kan den användas i alla årskurserna som bakgrundsinfo även när det inträffar något allvarligt någon annanstans i världen som behöver diskuteras omedelbart i klassen.

Fästnbing Europa 2009

%22Fästningen Europa%22 s. 144

From → Presentationer

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: