Skip to content

Bild & bubbla recenserar Efter hämnden

12 februari, 2015

bildobubbla_940x300v7

I  Bild & Bubbla, Seriefrämjandets tidskrift, recenserar Stefan Niklasson  Efter hämnden. Han skriver bland annat:

”Det här är en bildroman. Bilderna har fått ett stort utrymme, de mörka ytorna tränger ända ut och förbi sidans kanter. Energin sprakar, unga arga män dominerar fullständigt utrymmet.” (…)

”Det jag gillar mest med Hämnden är att bildberättelsen är ett samarbete mellan en författare och en serietecknare/illustratör. De låter historien och de bottnar som finns i den växa fram i ett växelspel mellan bilderna och textraderna.   Handlingen är relevant till nutiden och frågeställningen om när hämnden slutar och förlåtandet tar vid är livslångt. Huvudpersonerna har båda sina rötter i ett krigsdrabbat Europa. De är båda, utan att ha bett om det bärande på ett arv, arv av hat. Krig sätter inte bara spår i de som medverkar utan även hos dem som kommer efter. Barn får ta itu med med något deras fäder kämpat med/mot. Det är starka frågeställningar som lämnas utan givna svar. Kanske blir det fler bildromaner av detta. Vi i Sverige som fått födas och växa upp utan krig runt våra familjer har något att lära oss, och som vanligt är kombinationen av bild och text utmärkta som historieförmedlare.”

Recensenten har en klar uppfattning om bildromanens (den grafiska romanens) särart. Det är just växelspelet mellan bilden och texten som karaktäriserar denna genre som jag tycker har ett nära släktskap med filmen. Det är läge för att sprida kunskap om bildromanen / den grafiska romanen i Sverige, för än så länge har bibliotekarier, lärare och andra litteraturförmedlare svårt att greppa den och skilja ut den från traditionella serieböcker. Som jag ser det, och som jag tänkt när jag skapat dessa två böcker tillsammans med Viktor Engholm, är skillnaden mellan en bildroman och en seriebok likadan som den mellan Kalle Anka och en konstnärligt kvalitativ bilderbok.

From → Presentationer

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: