Hoppa till innehåll

Monstersamarbetet över Nordatlanten har skapat åtta böcker på tio år

7 december, 2014

litlasteiknaraslaugj

2014 fyllde lilla monster och Stora Monster 10 år. Deras sammanlagda levnadsålder är okänd, även för oss tre adoptivföräldrar. Vårt föräldraansvar har inte varit att föda och uppfostra dem utan endast att ge dem ett hem i Norden och världen genom att i text och bild dokumentera deras tillvaro. Deras konflikter, tillkortakommanden och frustrationer. Deras svek och samvetsbetänkligheter. Deras drömmar och tummande på sanningen som ändå uppenbarar sig. Deras illusioner som avslöjas och avlöses av fördjupad självkännedom. Deras självömkan och olika förmågor till empati. Deras konkurrens och hårda ord – och alltid till slut försoning  och insikt om vänskapens villkor och styrka.

Det har varit en mycket värdefull och utvecklande tid för oss tre författare, Áslaug Jónsdóttir, Rakel Helmsdal och jag. Vår vänskap har fördjupats i takt med monstrens. Nåja, konflikter och frustrationer har ibland dykt upp, men aldrig i klass med monstrens urladdningar. Vi har alltid kommit vidare stärkta i vårt samarbete och längtat efter nästa gång vi ska få tillfälle att träffas och jobba vidare på manus som har manglats i hundratals gånger i mejl över havet. Också våra författarskap har utvecklats genom de filter av djupa diskussioner kring teman, text, karaktärer och dramaturgi genom vilket varje nytt manus måste silas. Åtminstone jag känner att varje ny monsterbok har inneburit en nyttig fortbildning för mig som författare.

Áslaug har på sin hemsida ställt samman en lättöverskådlig historik över vår resa från den första workshoppen på Biskops-Arnö, då vi på fyra timmar satte ihop stommen till den första halvan av Nej’! sa lilla monster, till dagens monsterserie på hittills åtta böcker. Texten är på isländska och engelska och inlägget illustreras av många foton.

From → Presentationer

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: