Skip to content

Sagt om Tjurkalvens sång

15 januari, 2014

Tjurkalvens sång kom ut 2003 i Danmark och 2004 i Sverige. Pia Halse fick danska kulturministeriets hedersomnämnande för sina illustrationer. Jag upptäckte i kväll att jag faktiskt inte har publicerat några recensioner alls  om Tjurkalven, men här är i alla fall några omdömen. De flesta är från mitten av 2000-talet, men jag blev så glad när jag fann ett så färskt bloggomdöme som det på Darnia!

Annas bokhylla, Nordiska folkhögskolans bibliotek, Kabusa Böcker,  Darnia 2012:

”Jag älskar den här boken! Den gör mig glad och får mig att längta efter våren. Jag läser den för mitt barn nästan varje kväll. Bilderna är spretiga och uttrycksfulla, delvis med mycket vitt, delvis med mycket mörka färger. Tjurkalvens olika miner är härliga. Texten är poetisk och vacker. Tjurkalven sjunger!”

Peter Lindgren i Internationalen:

”Den roligaste boken bjuder nog Kalle Guettler och Pia Halse på i Tjurkalvens sång (Kabusa). När tjurkalven hör näktergalens underbara sång råmar och brölar han det värsta han kan, ja han tror sig själv vara en fågel. En fnissvänlig berättelse om den inte alltid så lätta konsten att göra vad man vill.”

Danskt lektörsomdöme av Torben Bråe Olesen ( Dansk Biblioteks Center)

”Temaet er længsel efter skønhed. Historien er stramt fortalt. Sproget er enkelt og jovialt, uden sidehistorier. Stregen er ekspressiv præget af sorte streger, der med få farver lader det mildt groteske og udtryksfulde folde sig ud. Tekst og billede udfordrer hinanden. Det er en poetisk historie med et par ru kanter for børn fra 4-6 år egnet til oplæsning især i små grupper.”

Norrbottenskuriren:

” Samtidigt verkar den inhemska bilderbokens storhetstid när man utforskade både form och innehåll vara över. Det är för mycket gäsp och feghet över utgivningen, förmodligen stavas orsaken pengar. I stället för att stimulera svenska bilderboksmakare verkar det också som om förlagen väljer att rikta sina blickar utomlands för att hitta fräscha uttryck. Med sina två senaste bilderböcker bjuder till exempel lilla Kabusa förlag, som ger ut nordisk litteratur, på experimentellt bildarbete. Den första, Tjurkalvens sång med text av svenske Kalle Güettler och bild av Pia Halse från Danmark, är en riktig vårhistoria i svart, vitt, rött och en aning grönt. (…)

Det slutar förstås med besvikelse men reder sig ändå i denna poetiska betraktelse. Som mycken annan poesi behöver därför också Tjurkalvens sång lite tid för att öppna sig. Först och främst får man inte låta sig skrämmas av det svarta omslaget. Men ger man däremot boken några extra minuter för att finna den läsart som krävs så finns här en berättelse med flera ingångar; inte minst just genom bilderna.”

Recension i danska morgontidningen Politiken:

Image

From → Presentationer

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: