Hoppa till innehåll

Sista-minuten-seminarium 26 sept om det nya nordiska priset för barn- och ungdomslitteratur

25 september, 2013

Jag är på väg till bokmässan. Eller om jag vara riktigt precis så är jag på väg att krypa till kojs för att gå upp i morgon bitti och ta tåget till Göteborg och Bok & Bibliotek 2013. Inför denna årets största bokfest i Norden så ställde jag mig frågan på vilket sätt det nya nordiska priset för barn- och ungdomslitteratur skulle komma att presenteras.

Jag letade och letade i mässprogram och inbjudningar, jag sökte på Nordiska Ministerrådets, Föreningen Nordens, Nordiska rådets och andra institutioners hemsidor som alla hade det gemensamt att de borde vara intresserade av att marknadsföra det nya priset och inte minst också den stora uppgraderingen av de redan befintliga fyra nordiska priserna till en lyxig ”Oscars-status” med prisutdelning inför 1000 gäster på Oslooperan i direktsändning i tv i hela Norden.

Vad fann jag för spännande arrangemang? Till att börja med inga alls.  Det syntes mig som om Nordiska ministerrådet hade glömt bort att en sådan här sak måste marknadsföras. Inte minst är inrättandet av ett så stort pris till barn- och ungdomslitteratur värt att uppmärksamma och sprida information om.

Därför skickade jag ett mej till ett par nordiska instanser, där jag berättade att jag kommer att finnas på bokmässan och att jag står till förfogande som nominerad till priset, ifall någon av dem skulle ha behov av min medverkan vid något arrangemang. Det dröjde bara ett par dagar, så blev jag uppringd och nu ska jag vara med på Tellusscenen C 03:30 i morgon torsdag den 26 september klockan 15.30-16.00 i ett öppet panelsamtal om det nya nordiska priset för barn- och ungdomslitteratur som säkert blir helt improviserat – och väldigt intressant.

Ikväll har jag äntligen hittat ett panelsamtal i Kulturrådets monter C 03:02 på 20 minuter i morgon torsdag kl. 15-15.20 med tre av de nominerade; arrangör Nordiska rådet. Man kan alltså gå direkt från Kulturrådets scen till Tellusscenen, rakt fram i gången tvärs över mässlokalen och fortsätta  temat hos oss.

Viveka Sjögren från BUS, Barn- och ungdomsboksförfattarsektionen i Sveriges författarförbund, kommer att prata om prisets syfte och uppkomst, hur det drevs fram av de nordiska barn- och ungdomsförfattarna i en gemensam lobby gentemot kulturministrarna för att höja barn- och ungdomsbokens status till samma nivå som vuxenlitteraturen. Jag kommer att berätta om mitt, Áslaugs och Rakels konkreta samarbete sedan 12 år med att skapa bilderböcker över gränser och hav. Och ordföranden för priskommittén kommer att berätta om hur nomineringsarbetet har gått till och hur juryn arbetar.

Tror jag …

Samtalet är totalt orepeterat – och kommer  därför att bli riktigt spännande!

Välkomna!

From → Presentationer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: